Μητσοτάκης: Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ -Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Γράφει:

Πολιτική

13/04/2022, 6:12 μμ

Σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2022, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – Στόχος μας πολλές, καλοπληρωμένες δουλειές, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους», επεσήμανε – Έρχεται το ψηφιακό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο

«Μου κάνει εντύπωση η συμμετοχή της αντιπολίτευσης. δεν βλέπω κανέναν από το ΚΙΝΑΛ, θα πίστευε κανείς τι έχει αυτό προσυνεδριακές διαδικασίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά». Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ρήση του Φρανγκλίνου Ρουσβελτ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «καμία χώρα στον κόσμο όσο πλούσια κι αν είναι δεν μπορεί να αντέξει τη σπατάλη του ανθρώπινου δυναμικού της».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είναι εξαιρετικά σημαντικό το νομοσχέδιο και γιατί πιστεύω ότι αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική μας στα ζητήματα της εργασίας. παρά τις μεγάλες αντιξοότητες ότι η προσπάθεια μας πιάνει τόπο».

Αποκλιμακώνεται η ανεργία

«Τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία έπεσε από το 17,2 στο 12,8%.είναι η μεγαλύτερη και ταχύτατη αποκλιμάκωση σε όλη την ευρώπη. Παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Περάσαμε το ορόσημο των τεσσάρων εκατ. απασχολούμενων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Εξακολουθούμε να έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία. Μας έχει ξεπεράσει η Ισπανία. Κάναμε μία μεγάλγη προσπάθεια να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί, είπε ακόμη και πρόσθεσε πως προσπαθούμε να λάβουμε μέτρα για την ελάφρυνση. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι δημόσιοι πόροι θέλουμε να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το ψηφιακό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο.

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίζει το δικό του σχέδιο δράσης. Θα περιλαμβάνονται οι γνώσεις τους αλλά και οι ανάγκες κατάρτισεις. Θα πριμοδοτείται με 300 ευρώ και η ενίσχυση θα συνεχίζεται και αφού βρει δουλειά».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το  δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ποιότητα της κατάρτισης. Είναι σημαντικό τα προγράμματα να αναμορφώνονται με βάση τα πραγματικά ζητούμενα της αγοράς εργασίας. Είναι πρόβλημα που ταλαιπώρησε όλους όσοι κυβέρνηση. Τα προγράμματα δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκατοντάδες εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε μια κατάρτιση που δεν ωφέλησε τους εργαζόμενους. Δεν τους πρόσθεσε δεξιότητες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

«Οι πάροχοι εκπαίδευσης και κατάρτισης θα ελέγχονται με βάση την αποτελασματικότητά τους. Έχω ζητήσει από τον υπουργό ένα αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα εσωτερικής αξιολόγησης και για τον ίδιο τον ΟΑΕΔ. Μπορεί να υπάρχει ένας οργανισμός που βρίσκει δουλειά σε 50 και ένας άλλος μόνο σε 5. Πρέπει να μπορούν να ανταμοίβονται περισσότερο όσοι κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Πάνω από τους μισούς ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά τους επόμενους 12 μήνες. Το 90% παρέμεινε στην εργασία για ένα διάστημα που ξεπέρασε τον χρόνο της επιμόρφωσης. Αναλαμβάνουν ρόλο και τα πανεπιστήμιά μας.

Θεωρώ πολύ σημαντική καινοτομία τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων. Ψηφιακό εργαλείο που καταγράφονται όλες οι γνώσεις, οι πιστοποιήσεις ώστε ο εργοδότης να γνωρίζει με σαφήνεια που θα μπορεί να απασχοληθεί ο υποψήφιος. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Το κάνει ήδη η Γαλλία», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως «η τρίτη παθογένεια που αντιμετωπίζουμε, η λειτουργία του ΟΑΕΔ. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον ΟΑΕΔ. Ο διοικητής έχει φέρει παραστάσεις από το εξωτερικό. Κληρονομήσαμε οργανισμό γραφειοκρατικό, συνειδητά ίσως ανοργάνωτο για να μην επιτρέπεται έλεγχος για κατασπατάληση πόρων. Η αναντιστοιχία δεν δηλώνει τίποτα άλλο από την εκτεταμένη μαύρη εργασία.

Προνόμια – πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων. 55.000 φυσικά πρόσωπα με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ. Υπάρχουν περιπτώσεις ωφελούμενων που διαμένουν σε ακριβές περιοχές και διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου για 10 και 20 χρόνια. Η εκκαθάριση του μητρώου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο. Θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Θα διαγραφούν και όσοι αρνούνται να πάνε σε θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά γι αυτούς κάτι που ισχύει σε πολλούς οργανισμούς της Ευρώπης. Θέση στο μητρώο δεν θα βρίσκουν και όσοι αρνούνται να πάρουν μέρος σε δράση κατάρτισης».

Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται και αλλάζει προσανατολισμό

«Το ίδιο το επίδομα ανεργίας εξαιρείται από εισοδηματικά κριτήρια. Δεν επηρεάζονται το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης. Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, αλλάζει προσανατολισμό για να προσφέρει εφόδια αντί για εμπόδια προς την εργασία. Ευέλικτη δομή με περισσότερα εξειδικευμένα στελέχη στις υπηρεσίες του. Από το 2023 τα αποθεματικά του μεταφέρονται στους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιοπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στην αρχή της πανδημίας προεξοφλούσε αύξηση της ανεργίας. «Αποτύχατε», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ήλπιζα ότι ο αρχηγός σας θα είναι εδώ αλλά εκείνος ασχολείται με τις προσυνεδριακές σας διαδικασίες», συμπλήρωσε.

«Βλέπουμε τα επιδόματα ως βοήθεια με μεταβατικό χαρακτήρα. δεν θέλουμε επαγγελματίες ανέργους. Χρέος μας είναι να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για να έχουν μία καλή δουλειά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες», κατέληξε.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε επίσης