Στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παρεμβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη εθνικών διαστάσεων». Μάλιστα σημείωσε ότι η αναγνώριση δικαιωμάτων στα νησιά και στα χερσαία εδάφη είναι πολύ σημαντική.
«Αποτελεί διεθνές γεγονός που αποκαθιστά σαφείς κανόνες στη θάλασσα της Μεσογείου και εγγράφεται ως ιστορικό, νομικό και πολιτικό δεδομένο για την ολόκληρη περιοχή. Πετύχαμε τα νερά που μας ενώνουν να τα κάνουμε ήρεμα νερά», σημείωσε, ευχόμενος να βρουν γόνιμη συνέχεια τέτοιες συνθήκες και με άλλα κράτη της περιοχής.
«Η Ελλάδα μπορεί να έχει αυτοπεποίθηση γιατί έχει πάντα μαζί της το διεθνές δίκαιο. Έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Έχει τη γνώση, την περηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όπου πρέπει, όταν πρέπει, όπως πρέπει», ανέφερε εκφράζοντας τη χαρά του που η συμφωνία χαιρετίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ενώ ευχήθηκε το κλίμα εθνικής συναίνεσης να διατηρηθεί και να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα.
Για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς, που την περίοδο της κρίσης έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα την περίοδο της κρίσης, ενώ διδασκόμενοι και διδάσκοντες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στα δε σχολεία, που η επιστροφή στις αίθουσες ήταν δύσκολη, λειτούργησαν όλοι με ωριμότητα.
Σε κάθε περίπτωση, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, συμπληρωματικό με την τάξη, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί. Γι’ αυτό προανήγγειλε ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
«Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό κράτος, χωρίς οι αποφάσεις του να εδράζονται στην επιστημονική γνώση. και δεν υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες χωρίς γνώση και ανοιχτό μυαλό. Κι αυτά τα προσφέρει μόνο ένα σύστημα εκπαίδευσης ανοιχτό για όλους. Ένα σύστημα εκπαίδευσης υψηλών προσδοκιών και υψηλών απαιτήσεων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προσφέρει αναβάθμιση του σχολείου, κυρίως ποιοτική.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στην προ – κορωνοϊού εποχή, τον Φεβρουάριο, ωστόσο υπήρξε δημόσια διαβούλευση, αλλά και διάλογος με τους φορείς. Πολλές από τις παρατηρήσεις μάλιστα βρήκαν τη θέση τους στο νομοσχέδιο. «Παρά τις ρητορικές εκφράσεις περί δημοκρατίας σε καραντίνα, η δημοκρατία μας μπόρεσε και λειτουργεί».
Οι καινοτομίες του νομοσχεδίου
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σημαντικές καινοτομίες που εισάγει το νομοσχέδιο. Μάλιστα ανέφερε ότι τα παιδιά που θα ξεκινήσουν το 2020 το σχολείο, θα το ολοκληρώσουν το 2032.
Γι’ αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη θεματικών δεξιοτήτων ανά ηλικία, εξυπηρετεί τους σταθμούς του νομοσχεδίου. Ανάμεσά τους ο αλληλοσεβασμός, ο εθελοντισμός, οι βασικές αρχές δημόσιας υγείας, αλλά και γνωστικά αντικείμενα όπως η επιχειρηματικότητα, η ρομποτική, οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη.
«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να διαμορφώσουμε παιδιά που θα έχουν πρόσβαση και γνώση και κατοχή της γνώμης, αλλά και να διαμορφώσουμε υπεύθυνους ανθρώπους της εποχής τους, που αλλάζει. Δεύτερο παράθυρο στην πρόοδο είναι η γνωριμία με ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία». Μάλιστα αναφέρθηκε στην κριτική που ακούστηκε για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών κάνοντας λόγο για ανυπόστατα επιχειρήματα. «Να σοβαρευτούμε», σημείωσε με νόημα, επικαλούμενος επιστημονικά στοιχεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ικανότητα των παιδιών να αφομοιώνουν πολλές γλώσσες. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της επιλογής για την εκμάθηση αγγλικών, ενώ ανέφερε ότι η μη δυνατότητα πρόσβασης σε ξένη γλώσσα έχει ταξικά χαρακτηριστικά. «Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά να τους δίνουμε τα ερεθίσματα νωρίτερα, τόνισε. Μιλώντας για το νομοσχέδιο έκανε λόγο για σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την επαναφορά της διαγωγής
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σχολείο θα πρέπει να μην περιορίζεται στη μετάδοση μόνο γνώσεων, αλλά και ήθους. Ένα σχολείο που διδάσκει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μηχανισμός αξιολόγησης.
Για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, που δέχθηκαν έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τα χαρακτήρισε «καρκίνωμα». Διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τον αριστερό Δημήτρη Γληνό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα Πειραματικά σχολεία ήταν ένας ιμάντας που έδινε τη δυνατότητα κυρίως σε παιδιά από φτωχές οικογένειες, που δεν είχαν τότε και σήμερα τη δυνατότητα, να αναζητήσουν καταφύγιο και να αναζητήσουν σχολεία που θα στηρίζουν τις δεξιότητές τους.
Για πανεπιστήμια
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, προστίθενται η τόνωση της εξωστρέφειας, οι όροι για τις μεταγραφές, αλλά και η διαδικασία ανάδειξης των πρυτανικών αρχών.
Οι πρυτάνεις θα εκλέγονται για μία θητεία, ενώ θα περιλαμβάνονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και η εκλογή τους θα γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Στις μεταγραφές καθιερώνεται ένα πρόσθετο ακαδημαϊκό κριτήριο. Για να μεταφερθεί ένας φοιτητής από ένα τμήμα σε ένα άλλο, θα πρέπει η βαθμολογία του να μην υστερεί πολύ από το τμήμα που θα τον αποδεχθεί. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξε προβληματισμός στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ επικαλέστηκε συζητήσεις του με καθηγητές, που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που μεταγράφονται από τμήματα με ουσιωδώς λιγότερα μόρια, έχουν δυσκολία να παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις, χωρίς να συνυπολογιστούν τα οικονομικά προβλήματα.
Η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει αφενός τις οικογένειες, αλλά και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Μάλιστα απάντησε και στην κριτική του κ. Κουτσούμπα, για τις φοιτητικές εστίες, διερωτώμενος γιατί είναι κακό να συμβαίνει κάτι τέτοιο με ΣΔΙΤ, προκειμένου να παρέχουν στους φοιτητές τους τη δυνατότητα δωρεάν διαμονής, κυρίως στα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το κόστος μακριά από τον τόπο διαμονής.
Επίσης, το νομοσχέδιο ενισχύει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, που μπορούν πλέον να ιδρύουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, χωρίς προηγούμενη έγκριση από το υπουργείο Παιδείας. Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ελλάδα εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο, με ξένους φοιτητές που θα έρχονται στη χώρα και θα πληρώνουν τα προγράμματα σπουδών.
«Ο Τσίπρας αντί να ασκεί κριτική να πει ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία που μπορούμε να συμφωνήσουμε»
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού σε μια σειρά από εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, από την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου, τον νόμο πλαίσιο επί ΠΑΣΟΚ, το 1982, αλλά και τον νόμο Διαμαντοπούλου, που υπερψηφίστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο ίδιος ήταν αρμόδιος τομεάρχης.
«Θα ήθελα πραγματικά να δω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρχεται σε αυτό το βήμα και αντί να ασκεί μόνο κριτική -καλοδεχούμενη και προφανώς έχουμε διαφορετικές ματιές- να πει “ναι, υπάρχουν 3-4 σημεία που μπορούμε να συμφωνήσουμε», ανέφερε.
Μάλιστα άφησε αιχμές ότι ο κ. Τσίπρας επιλέγει να μιλά διαφορετικές ώρες, ωστόσο επιφυλάχθηκε να ακούσει την ομιλία του, εάν υπάρχει διάθεση για ενότητα για την επόμενη γενιά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του με αποσπάσματα του Δελμούζου, που θεωρούσε ότι το σχολείο βρίσκεται μακριά από κάθε διαπάλη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων, ευ ζην στα σχολεία με μαθήματα αγωγής υγείας όπως η πρόληψη από εξαρτήσεις και σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα και επαγγελματικός προσανατολισμός, θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, διεύρυνση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων, αξιολόγηση, διπλή μοριοδότηση εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, δημιουργία διεθνοποιημένου ελληνικού πανεπιστημίου με την ίδρυση των ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών και διπλής ειδίκευσης προγράμματα θα επεκταθούν και σε ελληνόγλωσσα το επόμενο διάστημα.
Πηγή:protothema.gr
15/03/2023, 11:02 πμ
08/03/2023, 1:15 μμ