Μήνυμα Άγη Τσίγκου: Συνεχής Αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Τουρκία και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς

Γράφει:

Ασπρόπυργος

18/05/2021, 2:00 μμ

19η ΜΑΙΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Συμπληρώνονται εκατόν δύο ( 102 ) χρόνια από την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου 19η Μαΐου 1919, η ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο, σε μια ατέλειωτη πορεία θανάτου, ένα «Άσβουιτς εν ροή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Μέχρι το 1924 η γη του Πόντου είχε γίνει θέατρο μιας θηριωδίας: χωριά ανασκάφηκαν, εκκλησίες καταστράφηκαν, σχολεία γκρεμίστηκαν, 353.000 Έλληνες Πόντιοι εξολοθρεύθηκαν, ενώ οι επιζώντες ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές εστίες τους έφθασαν ως πρόσφυγες σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο της καρδιάς τους.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Η 19η Μαΐου δίνει την αφορμή, να ανασύρουμε μνήμες και να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας.

Οι νεότερες γενιές οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε ενωμένοι να δίνουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε κατά των Ποντίων κατοίκων της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η γενοκτονία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στις Νέες Πατρίδες ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά δημιουργικής πορείας για τον ποντιακό ελληνισμό.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι Πόντιοι με την εργατικότητα, τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν με το χρόνο να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε με νόμο (Ν.2193/1994) τη γενοκτονία το 1994, και καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Σήμερα πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Απαιτούμε: Την Παγκόσμια Καταδίκη της Τουρκιάς για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας, από την Τουρκία και όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δημοτικός Σύμβουλος

Τσίγκος Αγησίλαος