Μάνδρα: Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα της φονικής πλημμύρας

Γράφει:

Δυτική Αττική

15/11/2021, 6:13 πμ

Σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη φονική πλημμύρα που έπληξε την περιοχή της Μάνδρας, με θύματα 24 ανθρώπους και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Σε μία λιτή τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου, στην είσοδο της πόλης της Μάνδρας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των 24 θυμάτων από τη φονική πλημμύρα που έπληξε και σημάδεψε την περιοχή, πριν από τέσσερα χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου 2017.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τελέστηκαν παρουσία του δημάρχου Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών – Οινόης, Χρήστου Στάθη, του Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος, κ. Κωνσταντίνου, του υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Κώτσηρα.

Το παρών έδωσαν ακόμα, ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ. Ευάγγελος Λιάκος, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, η εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ. Γεωργία Δημητροπούλου, εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, συγγενείς των θυμάτων, πολίτες και κάτοικοι της περιοχής.

Χρ. Στάθης: Η Μάνδρα λύγισε, αλλά στάθηκε ξανά όρθια, δυνατή και με μνήμη

Κατά τη σύντομη ομιλία του ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών – Οινόης, Χρήστος Στάθης, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη κατά την 15η Νοεμβρίου 2017 και προκάλεσαν την απώλεια 24 ανθρώπων.

Ο κ. Στάθης έκανε μνεία στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται στον δήμο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν! Ούτε οι πρόσφατες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βίλια, δεν το επιτρέπουν. Πάνω απ’ όλα όμως εφησυχασμό δεν επιτρέπει το «γκρίζο κενό» που άφησε στον τόπο μας ο χαμός των 24 συνανθρώπων μας».

Και εμφανώς συγκινημένος ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κατέληξε: «Προ τεσσάρων ετών η Μάνδρα λύγισε, αλλά στάθηκε ξανά όρθια. Δυνατή και με μνήμη. Βαδίζουμε γρήγορα μπροστά, αλλάζουμε σελίδα, αλλά όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνάμε».

Χρ. Στυλιανίδης: Ο εφησυχασμός δεν είναι επιλογή – Να μην ξαναζήσουμε άλλη Μάνδρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να μην εφησυχάζει.

«Πάση θυσία, πρέπει να αποφύγουμε να μην υπάρξει στο μέλλον άλλη Μάνδρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι το αρμόδιο υπουργείο στο οποίο ηγείται θα συνεχίσει να συμβάλλει με κάθε μέσο στην προώθηση και επιτάχυνση των έργων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

«Πάνω απ’ όλα σε τέτοιες στιγμές, που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη, η προετοιμασία και η ετοιμότητα», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και προανήγγειλε το προσεχές χρονικό διάστημα την πραγματοποίηση άσκησης ετοιμότητας στη Μάνδρα, όπως αντιστοίχως διεξήχθη προ μερικών ημερών και στο Αλεποχώρι.

Ε. Λέκκας: Συνεργασία επιστημονικής κοινότητας – πολιτείας για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές

Σε δηλώσεις του στο attica24 και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, αφού έκανε μία αναδρομή για τους παράγοντες που προκάλεσαν τα τραγικά γεγονότα της 15ης Νοεμβρίου 2017 και τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι επιτακτική ανάγκη η επιστημονική κοινότητα να συνεργαστεί με τους φορείς της πολιτείας και με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα τα οποία, δυστυχώς, θα ενταθούν λόγω και της κλιματικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Ο κ. Λέκκας έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως υπάρχουν περισσότερες από 200 περιοχές -κυρίως παράκτιες- στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα και «σε αυτές τις περιοχές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτά της Μάνδρας».

Δείτε φωτογραφίες από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μάνδρα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης, ο Μητροπολίτης Μεγάρων & Σαλαμίνος, κ. Κωνσταντίνος και ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρ. Στάθης ©️ attica24.gr
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γ. Κώτσηρας με τον δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρ. Στάθη ©️ attica24.gr
Επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος, κ. Κωνσταντίνο, για τα 24 θύματα της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα ©️ attica24.gr
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι που παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, αφιερωμένο στα θύματα της πλημμύρας του Νοεμβρίου 2017 ©️ attica24.gr
Ο βραχόκηπος που φιλοξενείται το μνημείο, αφιερωμένο στα θύματα της πλημμύρας της 15ης Νοεμβρίου 2017 ©️ attica24.gr

Πηγή:attica24.gr

Διαβάστε επίσης