Λιανεμπόριο: Πώς θα λειτουργεί από Δευτέρα – Τα ραντεβού και το SMS

Γράφει:

Ελλάδα

01/04/2021, 12:25 πμ

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε η κυβέρνηση έπειτα από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τις 5 Απριλίου επαναλειτουργούν τα μικρά καταστήματα σε όλη τη χώρα, με τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα να παραμένουν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας μέχρι νεωτέρας.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στέλνοντας μήνυμα στο 13032, με ισχύ για 3 ώρες, άπαξ και σε συνδυασμό με τις μεθόδους click away ή click in shop, κατόπιν ραντεβού. Δηλαδή, για να μεταβούν σε κάποιο εμπορικό κατάστημα θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το ίδιο το κατάστημα και αφού τους αποσταλεί το SMS επιβεβαίωσης για την ώρα του ραντεβού, στη συνέχεια θα μπορούν να αποστείλουν το SMS στο 13032.

Ο περιορισμός των 25 τετραγωνικών θα συνεχίσει να υφίσταται ως έχει, δηλαδή σε κάθε κατάστημα θα μπορεί να εισέρχεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και έως 20 άτομα ανά περίπτωση.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό, ως προϋπόθεση για την προσέλευση στον εργασιακό χώρο για όλους τους εργαζομένους του λιανεμπορίου.

Καφούνης: Είναι στιγμή ευθύνης για όλους μας

«Είναι στιγμή ευθύνης για όλους μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την ανακοίνωση επαναλειτουργίας της αγοράς ο κ. Καφούνης δήλωσε:

«Τώρα είναι στιγμή ευθύνης για όλους μας, ώστε όχι απλώς να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά με εμάς ως παράδειγμα, σύντομα να επανέλθουν στην κανονικότητα όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες».

Κορκίδης: Ελπίζουμε να μην υπάρξει πισωγύρισμα

Ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ότι ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που είχαν προτείνει οι ειδικοί, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε αναλυτικά: «Η κυβέρνηση πρόταξε την επιβίωση του λιανεμπορίου και μετά από την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και με τις δύο επιλογές “click”. Ο εμπορικός κόσμος απέδειξε σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ότι ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που είχαν προτείνει οι ειδικοί. Ελπίζουμε να μην υπάρξει πισωγύρισμα γιατί ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι σε μία απρόβλεπτη κατάσταση που επέφερε η πανδημία.

Τώρα είναι η ώρα διαχείρισης της επανεκκίνησης, ώστε όποια επιχείρηση ανοίγει να μην ξανακλείσει, αλλά και αντιμετώπισης μιας κανονικότητας, διαφορετικής από αυτή που βιώναμε όλοι προ της πανδημίας. Είναι στο χέρι όλων να σεβαστούμε τις υποδείξεις των ειδικών για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όχι μόνο για την υγεία των πολιτών αλλά και για την οικονομία της χώρας. Είναι “ώρα ευθύνης” ώστε από τη παρούσα γραμμή επανεκκίνησης να φτάσουμε όλοι στη γραμμή τερματισμού της πανδημίας».

Διαβάστε επίσης