Λαϊκή Συσπείρωση Ασπροπύργου: Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με το φόβο και τον κίνδυνο

Γράφει:

Ασπρόπυργος

22/06/2021, 12:37 μμ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με το φόβο και τον κίνδυνο!!!!!!

Με αφορμή την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη με φιάλες προπάνιου και υγραερίου στον Ασπρόπυργο την Παρασκευή 18/06/2021,  απαιτούμε ΤΩΡΑ μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα.

Συμπαραστεκόμαστε στους τραυματίες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Ως Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκης Συσπείρωσης, εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την έντονη ανησυχία μας  για την πλήρη απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των  εργαζομένων και της πόλης μας αλλά και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που ζουν συνεχώς με τον κίνδυνο και το φόβο ενός εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος.

Το μήνυμα της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «Καταφύγετε σε κλειστό κτήριο τώρα. Κλείστε τα παράθυρα και μείνετε μακριά από υαλοπίνακες», με το οποίο θέλουν να δείξουν ότι τάχα το κράτος βρίσκεται σε ετοιμότητα, αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος να τραυματιστούν σοβαρά από εκρήξεις κάτοικοι και εργαζόμενοι, μαθητές  της περιοχής μας, ήταν υπαρκτός και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Αναδεικνύει και τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία ιδίως της περιοχής, που ενώ γειτνιάζουν με βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας είναι πραγματικά αθωράκιστα απέναντι σε ένα ατύχημα.

Η ανησυχία δικαιολογημένα γίνεται μεγαλύτερη, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.

Θυμίζουμε ότι μόνο τους τελευταίους μήνες, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε την έκρηξη στο ΚΥΤ Ασπροπύργου, φωτιά σε αποθήκη χαρτιού και πάλι στον Ασπρόπυργο, την πρόσφατη φωτιά στην ΧΩΜΑΤΕΡΗ, δεκάδες φωτιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης και άλλα…

Σε μια περιοχή όπως ο Ασπρόπυργος και με ευθύνη όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων  αλλά και των τοπικών αρχών, εξακολουθεί να υπάρχει ένα πραγματικό χάος και μια αναρχία σε σχέση με τις χρήσεις γης.

Σε ολόκληρη την πόλη μας, αλλά και στο σύνολο της Δυτικής Αττικής , δίπλα και μέσα στους οικιστικούς ιστούς, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται επικίνδυνες μονάδες, εργοστάσια με επικίνδυνες ουσίες ή μεγάλες ποσότητες καυσίμων, εγκατάσταση ΧΥΤΑ και άλλα.

Συνεχίζεται η εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης σε χώρους εργασίας, με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. διότι αυτά αποτελούν κόστος για τους πλούσιους, ενώ από τη μεριά του κράτους δεν γίνεται έλεγχος τήρησης αυτών των κανόνων.

Απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίες οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια περιοχή.

Πολύ περισσότερο, που λίγα χιλιόμετρα από το σημείο της τωρινής έκρηξης και πυρκαγιάς συνεχίζει να λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και μόνο τις πρωινές ώρες με μόλις 6 γιατρούς (εκ των οποίων οι 2 συμβασιούχοι) το Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, ενώ στο

Θριάσιο Νοσοκομείο η ΜΕΘ στο κέντρο εγκαυμάτων εξακολουθεί να νοσηλεύει μόνο περιστατικά covid-19 και δεν επαρκεί για τη νοσηλεία εγκαυματιών ασθενών.

Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της πόλης μας, δεν μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια την επόμενη καταστροφή.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα με ευθύνη του κράτους για τον έλεγχο των επιχειρήσεων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, ρύπανσης του περιβάλλοντος.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών επικινδυνότητας ανά περιοχή και να υπάρξει ανάλογος σχεδιασμός αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων και την αλληλεπίδρασή τους.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Να στελεχωθεί το Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου με επαρκές μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως αντίστοιχα και το Θριάσιο Νοσοκομείο.
  • Με ευθύνη της Κυβέρνησης να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ για τη νοσηλεία ασθενών covid-19, ώστε να είναι διαθέσιμες οι ΜΕΘ στο κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου

 

 

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ 22/06/2021

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

 

ΚΑΜΠΟΛΗ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΣΟΚΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

 

Διαβάστε επίσης