Κωνσταντίνος Μυλωνάς: Ο Ασπρόπυργος χρειάζεται σχέδιο βιώσιμης κυκλοφορίας και ανάπτυξης

Γράφει:

Εκλογές 2023

27/06/2023, 2:06 μμ

Γράφει ο Κων/νος Μυλωνάς, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος με την παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ -Γιάννης Ηλίας»

Τα οδικά δίκτυα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Πέρα από Περιφέρειες και χώρες που συνδέονται στον τομέα των μεταφορών, οι δρόμοι συνδέουν αγορές και ανθρώπους συμβάλλοντας στην οικονομική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση.

Για να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χρειάζεται να εκπονηθεί ένας σχεδιασμός βιώσιμης κυκλοφορίας στον Δήμο μας, ο οποίος θα επιλύει πολλά προβλήματα και θα καταστήσει τον Ασπρόπυργο, μία σύγχρονη πόλη. Η δημοτική παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ» με επικεφαλής τον Γιάννη Ηλία, έχει τη βούληση και τη γνώση να το πράξει από την επομένη των εκλογών, εφόσον λάβει την εντολή των πολιτών στην κάλπη.

Με την εκπόνηση επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, με σωστό προγραμματισμό υλοποίησης οδικών έργων στο εσωτερικό δίκτυο του Ασπρόπυργου ο οποίος θα σχετίζεται με τον Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό και θα καταγράφει τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του Ασπρόπυργου, θα προχωρήσουμε σε έργα που θα δίνουν πνοή και ώθηση στην περιοχή μας.

Το τελευταίο διάστημα ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τον τραγικό απολογισμό τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλη τη χώρα, αλλά και στην περιοχή μας. Οι ευθύνες των οδηγών σίγουρα είναι μεγάλες αλλά αρκετές φορές ευθύνεται και η κακοτεχνία των δρόμων.

Χρήση ευφυών ηλεκτρονικών συστημάτων

Για να υπάρξει μείωση αυτών των ατυχημάτων – δυστυχημάτων καθώς και των περιβαλλοντικών ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα, σήμερα υπάρχουν τρόποι. Είναι τα ευφυή συστήματα τα οποία μας προσφέρει η τεχνολογία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η τοποθέτηση φωτεινών ηλεκτρονικών πινακίδων που θ’ αποτρέπουν τους οδηγούς φορτηγών και γενικά τα βαριά βιομηχανικά οχήματα να κινούνται σε δρόμους επιβαρυμένους, όπως για παράδειγμα η οδός Μεγαρίδος και θα τα προωθούν προς εναλλακτικές διαδρομές, είναι
ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Το ίδιο και η τοποθέτηση καμερών για τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Βελτίωση οδικού δικτύου και διανοίξεις νέων δρόμων

Στον Ασπρόπυργο, την πόλη των Logistic, όπου παράγεται ένα μεγάλο τμήμα του ΑΕΠ της χώρας, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να προάγονται και να εφαρμόζονται σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι βελτιώσεις τοπικών οδών αλλά και οι διανοίξεις νέων δρόμων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος του σχεδίου ανάπτυξης της επόμενης των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Βέβαια η κατασκευή μιας οδού δεν πρέπει να αποτελεί μόνο απόφαση μιας διοίκησης του Δήμου, αλλά απόφαση της κοινωνίας η οποία θα βασίζεται σε μια ειλικρινή και ρεαλιστική θεώρηση των προτεραιοτήτων, των αναγκών και των δυνατοτήτων της. Και αυτό
επιτυγχάνεται μέσα από πνεύμα ενότητας και σύνθεσης που διαπνέει την παράταξη «Ασπρόπυργος ΑλλάΖΟΥΜΕ».

Παράλληλα με τις βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο και όλα τα παραπάνω
θα πρέπει να υπάρξουν αναπλάσεις παράπλευρων χώρων.  Χρειαζόμαστε πεζοδρόμια φιλικά προς τα νέα ζευγάρια που μεταφέρουν τα βρέφη τους με το καροτσάκι, όπως και προς τα ΑμεΑ.

Ενθάρρυνση της χρήσης φιλικών μέσων, όπως το ποδήλατο

Επίσης θα ήταν χρήσιμο να εντάξουμε το ποδήλατο στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον που δεν δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία.

Κατά συνέπεια ένα καλύτερο οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων που θα ενημερώνουν τους οδηγούς, μειώνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο, ομαλοποιούν την κυκλοφορία στους δρόμους και αυξάνουν τον δείκτη ασφάλειας, είναι μία βέλτιστη πρακτική που προσφέρει ουσιαστικές λύσεις. Είμαστε εδώ, για να κάνουμε πράξη ένα νέο σύγχρονο πρόγραμμα βιώσιμης
κυκλοφορίας, για τον Ασπρόπυργο του μέλλοντος, την πόλη της καρδιάς μας.