Κορωνοϊός: Στα κόκκινα και πάλι η Αττική -Πειραιάς, Αθήνα, Αχαρνές, Περιστέρι, Ίλιον οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

09/10/2020, 2:36 μμ

Στα κόκκινα και πάλι η Αττική σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 219 από τα 436 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη να εντοπίζονται και πάλι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Τα δεδομένα οπωσδήποτε και προκαλούν ανησυχία, καθώς, παρότι η αύξηση δεν είναι εκθετική, δεν καταγράφεται καμία υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος μίλησε στο OPEN. «Η κατάσταση γενικά είναι πολύ ρευστή. Παρόλο που φαίνεται ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε αυτό που φοβόμαστε ραγδαία αύξηση ούτε των κρουσμάτων ούτε των διασωληνώσεων ούτε των θανάτων, έχουμε μία σταθερότητα που είναι ανησυχητική και επίσης έχει φανεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροές σε όλη την Ελλάδα οι οποίες είναι απρόβλεπτες και συνήθως οφείλονται σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και εξήγησε ότι η κατάσταση είναι «ασταθούς ισορροπίας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσταση μη ελέγξιμη».

Την ίδια ώρα, ειδικά στην Αττική, τα νοσοκομεία πιέζονται. Το επόμενο διάστημα, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα εισαχθούν σταδιακά στο σύστημα 50 ακόμη κλίνες ΜΕΘ.

Σταδιακά στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα μπουν και τα Κέντρα Υγείας για να υπάρξει αποσυμφόρηση του συστήματος, ειδικά των νοσοκομείων αναφοράς που όλο αυτό το διάστημα έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη πίεση.

Το απόγευμα αναμένεται να παρουσιαστεί το σύστημα με τον υγειονομικό χάρτη, με τη δημιουργία 4 διαβαθμίσεων με αντίστοιχα πακέτα μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο στην περιοχή αλλά και τις δυνατότητες των νοσοκομείων. Κάθε περιοχή θα εντάσσεται σε κάποια από τις 4 βαθμίδες και αυτομάτως θα γνωρίζει κανείς τι μέτρα ισχύουν.

Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές είναι στα κόκκινα στην Αττική

Όσον αφορά στις πληροφορίες που δόθηκαν χθες σχετικά με τις περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ο οποίες είναι οι δήμοι Πειραιά, Αθηναίων, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς, εφόσον αυτά είναι έγκυρα βέβαια. Αυτό θα βοηθήσει να έχει μία αίσθηση της κατάστασης. Το να βγαίνουν αποσπασματικά δεδομένα ότι τώρα είναι το Ίλιον, μετά κενό και μετά κάτι άλλο δεν βοηθάει». Συνεχίζοντας ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι άργησαν να δοθούν τέτοια δεδομένα σχετικά με τις «κόκκινες» περιοχές και σημείωσε ότι αυτό «πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά και πιο λεπτομερώς».

«Εγώ θα συνιστούσα την εφαρμογή των μέτρων σε αυτές τις περιοχές πιο αυστηρά, προφανώς μάσκα μέσα-έξω, αποφυγή των συγκεντρώσεων και των συναθροίσεων και κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη βοήθεια προς τους κατοίκους ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, όπως οι συγκοινωνίες, η εκ περιτροπής εργασία», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί «ψευδοπρόβλημα ο διαχωρισμός μεταξύ ατομικής και συλλογικής ευθύνης» και πως «η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους να εφαρμόσουν τα μέτρα».

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης