Κοροναϊός: Στις Φιλιππίνες ο 1ος νεκρός εκτός Κίνας. Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Γράφει:

Κόσμος

02/02/2020, 5:28 μμ

Σχεδόν 14.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν σήμερα τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, μια πληροφορία που ενέτεινε την παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας σε όλο τον κόσμο, η οποία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή σε 304 ανθρώπους. Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Από τον Δεκέμβριο, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, ο κοροναϊός έχει μολύνει περισσότερους από 14.000 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε 24 χώρες.

Η Ουχάν έχει τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα μία ακόμη πόλη, μια άλλη κινεζική πόλη, η Ουεντζού, στα ανατολικά επέβαλε περιορισμούς στους περισσότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους της. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί στην Κίνα το τέλος των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος. Οπότε οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους με αεροπλάνα και τρένα, αν και πολλές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ισραήλ έχουν απαγορεύσει στην είσοδο στο έδαφός τους των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί στην Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες. Η Μογγολία, η Ρωσία και το Νεπάλ έχουν κλείσει τα χερσαία τους σύνορα με την Κίνα.

Σχεδόν 14.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί

Τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να καθυστέρησαν την εξάπλωση του ιού, όμως δεν την σταμάτησαν. Ο ασθενής που πέθανε στις Φιλιππίνες ήταν ένας Κινέζος 44 ετών με καταγωγή από την Ουχάν. Λίγη ώρα νωρίτερα οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα δέχονται πλέον αλλοδαπούς ταξιδιώτες από την Κίνα. «Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός Κίνας», δήλωσε ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις Φιλιππίνες.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Βρετανία, Ρωσία και Σουηδία ανακοίνωσαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο έδαφός τους.

Στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών έφτασε σήμερα τους 304, με τις αρχές να επισημαίνουν ότι 45 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε επίσης σήμερα και πλησίασε τους 14.500.

Η Ουεντζού αποκλεισμένη

Το Πεκίνο έλαβε άνευ προηγουμένου μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, καθώς ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο η επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της Ουχάν, όπου έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό 661 άνθρωποι, έχουν τεθεί σε καραντίντα, με τους 56 εκατομμύρια κατοίκους τους να έχουν κοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Με 265 κρούσματα η Ουεντζού, μία από τις κινεζικές πόλεις που έχει πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε σήμερα αντίστοιχα μέτρα. Οι κάτοικοι της παραθαλάσσιας αυτής πόλης, που βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουχάν, είναι πλέον υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους. Μόνο ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει μία φορά κάθε δύο ημέρες για να κάνει ψώνια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν, ενώ οι μεγάλοι οδικοί άξονες είναι σχεδόν εντελώς κλειστοί.

Ο ιός εμφανίστηκε τη χειρότερη στιγμή για την Κίνα, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύαν για τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος, που ξεκίνησαν στις 24 Ιανουαρίου.

Οι διακοπές αυτές θα έπρεπε να έχουν τελειώσει την Παρασκευή, όμως παρατάθηκαν ως τη Δευτέρα ώστε οι αρχές να έχουν περισσότερο χρόνο να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, οι αρχές έχουν ζητήσει να γίνονται έλεγχοι στη θερμοκρασία των πολιτών σε όλες τις εισόδους και εξόδους του Πεκίνου. Οι ταξιδιώτες επίσης θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για την κατάσταση της υγείας τους.

Όσοι επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις διακοπές θα ελέγχονται στο σπίτι τους. Σε πολλούς σταθμούς του μετρό, όπως και σε γραφεία και καφέ γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των πολιτών.

Ενίσχυση από την κεντρική τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει 1,2 τρισ. γιουάν (156 δισ. ευρώ) προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από την επιδημία του νέου κοροναϊού. Η επιχείρηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα όταν θα ανοίξουν ξανά οι κινεζικές αγορές μετά τις διακοπές για το σεληνιακό νέο έτος, οι οποίες παρατάθηκαν λόγων της επιδημίας. Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα εξηγεί ότι στόχος της είναι να διατηρηθεί «η λογική και ικανή ρευστότητα» του τραπεζικού συστήματος καθώς και η σταθερότητα στην αγορά συναλλάγματος. Η Τράπεζα είχε ήδη ανακοινώσει χθες Σάββατο μια σειρά μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της επιδημίας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης