ΚΙΝΑΛ: Αρχίζει ξανά η μάχη για την ηγεσία -Περιμένουν τις δημοσκοπήσεις, ετοιμάζονται για ντιμπέιτ

Γράφει:

Πολιτική

02/11/2021, 11:09 πμ

Τέλος καλό, όλα καλά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, που ομονόησε μέσα σε λίγα λεπτά και ανανέωσε τους υπάρχοντες ρόλους στον γραμματέα της ΚΟ και στους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος. Πλέον οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, μπαίνουν στην τελική ευθεία.

«Πολλά λάδια, λίγες πατάτες» έλεγε κάποτε ένα από τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με μακρά κομματική θητεία, σύντομο πέρασμα από κυβερνητικό θώκο και τώρα αποστασιοποιημένος. Κάπως έτσι, η συνεδρίαση της ΚΟ είχε προαναγγελθεί με συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, ψηφοφορίες και μπρα ντε φερ μεταξύ των Παπανδρέου-Λοβέρδου ή για σύγκρουση Κεγκέρογλου – Σκανδαλίδη προκειμένου να αναδειχθεί ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή, μετά την εκδημία της Φώφης Γεννηματά. Τελικώς επικράτησαν οι ψυχραιμότερες φωνές και επήλθε ο συμβιβασμός. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι διαβουλεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων με τους Κεγκέρογλου-Σκανδαλίδη-Κατρίνη και την καθοριστική πυροσβεστική παρέμβαση των στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα και Χρήστου Πρωτόπαπα. Η διάθεση συμφωνίας διεφάνη από την Κυριακή, όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr.

Είχαν υπάρξει βέβαια και οι σχετικές προειδοποιήσεις. Του Λοβέρδου αρχικώς διά του εκπροσώπου του στα ΜΜΕ Σπύρου Καρανικόλα ο οποίος δήλωνε πως «μόνο θεσμικές λύσεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Εν συνεχεία, το πρωί της Κυριακής ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος είχε επισημάνει ότι «αυτά λύνονται με τα μάτια, δεν χρειάζονται δηλώσεις ή ψηφοφορίες, πάμε ως έχουμε».

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε επιστολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, πριν τη συνεδρίασή της όπου τόνιζε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ αυτονόητη τη δέσμευση όλων μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ακολουθώντας τον δρόμο της ενότητας, των θεσμικών διαδικασιών και, εν τέλει, της κοινής λογικής» και προειδοποιώντας ότι «τυχόν αχρείαστες αντιπαραθέσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων θα εκπέμψουν ένα απωθητικό μήνυμα εσωστρέφειας στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που ζητούμε από αυτούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου».

Από την πλευρά του και ο Παύλος Χρηστίδης διεμήνυσε: « Ο,τι εξυπηρετεί την ενότητα της παράταξής και την εύρυθμη λειτουργία της ΚΟ με βρίσκει σύμφωνο. Δεν τιμά κανένα ενώ είμαστε ακόμα σε πένθος να μπαίνουμε σε συζητήσεις που αφορούν ρόλους».

Το τελικό κείμενο επεξεργάστηκε από όλους, μπήκαν οι τελικές πινελιές το πρωί της Δευτέρας και τελικώς αποφασίστηκαν ομόφωνα τα αυτονόητα:

Ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου, θα εκπροσωπεί το Κίνημα στις λειτουργικές και θεσμικές διαδικασίες εντός του Κοινοβουλίου, ενώ ο πρώτος και ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Κατρίνης, αντίστοιχα, θα εκπροσωπούν το κόμμα στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Τι αποφασίστηκε στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

  • Στον Γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου, η θεσμική εκπροσώπηση της Κ.Ο. στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η εκπροσώπηση της Κ.Ο. ή ο ορισμός εκπροσώπου σε εκδηλώσεις κ.λπ. και η ευθύνη λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ιδίως σύγκληση της Κ.Ο. και συντονιστικού οργάνου, θέματα προσωπικού, συνεργατών κ.λπ.).
  • Στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη κατά σειρά ορισμού, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Κ.Ο. και ιδίως στο νομοθετικό έργο, συζήτηση σχεδίων νόμων, προϋπολογισμού του Κράτους κλπ αλλά και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο (επερωτήσεις, εξεταστικές επιτροπές, πρόταση δυσπιστίας, διευρυμένες συζητήσεις κ.λπ.), προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κ.λπ.
  • Επιπλέον, συνεχίζουν να ισχύουν η υπευθυνότητα ανά κοινοβουλευτικό τομέα και η συμμετοχή των Βουλευτών ή άλλων στελεχών σε θεσμικά όργανα (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) ή Επιτροπές της Βουλής, όπως έχουν οριστεί έως τώρα αλλά και η συνεργασία με τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες της Κ.Ο.
  • Κάθε άλλο θέμα θα αντιμετωπίζεται από τον γραμματέα της Κ.Ο. και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, σε συνεργασία με τον αρμόδιο ή τους συναρμόδιους Βουλευτές και τον Διευθυντή της Κ.Ο. και για θέματα μεγαλύτερης σπουδαιότητας θα συγκαλείται το συντονιστικό όργανο ή θα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σκανδαλίδης: Η προστατευτική σκιά της Φώφης υπερκέρασε τις μικροεπειδιώξεις

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε:

«Η προστατευτική σκιά της Φώφης ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα και υπερκέρασε κάθε προσωπική μας μικροεπιδίωξη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο στόχος μας τώρα είναι η αθρόα προσέλευση στη κάλπη της 5 Δεκέμβριου. Οι οιωνοί είναι καλοί. Η επόμενη μέρα θα είναι πιο φωτεινή για μας».

Οι υποψήφιοι ξεκινούν περιοδείες

Μετά το σβήσιμο της φωτιάς που πήγε να ανάψει, οι 6 υποψήφιοι επικεντρώνονται πλέον στον προεκλογικό αγώνα.

Πηγή:iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης