Καλάθι του νοικοκυριού: Θα περιλαμβάνει 60 προϊόντα – Αλλάζουν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

16/02/2023, 2:23 μμ

Ανακοινώθηκαν πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ – Γεωργιάδης: Ο κάθε καταναλωτής θα ελέγχει για κάθε προϊόν αν αυξάνεται η τιμή μονάδος.

Τη νέα εκδοχή για το καλάθι του νοικοκυριού, το καλάθι της Σαρακοστής, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό με νέα προϊόντα για το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και την επιβολή προστίμων από τη ΔΙΜΕΑ σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να κερδοσκοπούν.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε, τέλος, τον νέο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να παρουσιάζονται οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ με υπουργική απόφαση που υπογράφεται σήμερα ώστε σε έναν μήνα να αλλάξουν όλα τα ταμπελάκια σε όλες τις σλυαίδες και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου.

Οι ανακοινώσεις για το καλάθι του νοικοκυριού

Αρχικά ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχουν ταμπελάκια με μεγαλύτερα στοιχεία για τις τιμές και με έντονη γραμματοσειρά στα οποία θα αναγράφεται η τιμή ανά μονάδα, να είναι, δηλαδή, ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου, συμπληρώνοντας ότι τους δίνεται περιθώριο ενός μήνα για να προσαρμοστούν.

«Η εφαρμογή είναι υποχρεωτική, μετά τον έναν μήνα θα επιβάλονται πρόστιμα. Ο στόχος είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες» επισήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κάθε καταναλωτής θα ελέγχει για κάθε προϊόν αν αυξάνεται η τιμή μονάδος. Έτσι η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος» τόνισε ο υπουργός.

adonis-tampelakia
Αριστερά, στην εικόνα που κρατά ο υπουργός, τα ταμπελάκια σήμερα και δεξιά όπως θα πρέπει να είναι στο άμεσο μέλλον
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι «δεν θέλουμε επιπλέον κατηγορίες στο καλάθι γιατί αν ξεχειλώσει δεν θα λειτουργεί». Ανακοίνωσε, μάλιστά, ότι στην ιστοσελίδα e-katanalotis υπάρχουν πλέον και τα φυλλάδια των προσφορών από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ»

Ειδικά για το καλάθι της Σαρακοστής ανακοινώθηκε ότι  εκτός από τα άλλα νηστίσιμα προϊόντα του καλαθιού προστίθεται ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και δυο τουλάχιστον κατεψυγμένα θαλασσινά σε κάθε αλυσίδα.

Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε και την επιβολή προστίμων σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβίαση του ποσοστού κέρδους και για διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο.

Το πρώτο πρόστιμο ήταν 319.900 ευρώ και αφορούσε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Το δεύτερο πρόστιμο είναι ύψους 26.880 και επιβλήθηκε στην Lidl Ελλάς. Το τρίτο πρόστιμο είναι ύψους 21.397 ευρώ και αφορά στην «Πέντε ΑΕ», γνωστή με το όνομα «Γαλαξίας». Το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στην αλυσίδα Κρητικός, φθάνει τα 9.380 ευρώ

Επίσης έγιναν συστάσεις και επιβολή προστίμων σε άλλες εταιρείες, τα ονόματα των οποίων δεν ανακοινώνονται διότι δεν είναι υπότροπες και δεν υπερβαίνουν τα πρόστιμα το ποσό των 50.000 ευρώ. Μεταξύ αυτών και σε δύο σούπερ μάρκετ, τα ονόματα των οποίων δεν κοινοποιήθηκαν καθώς δεν είναι υπότροπα, όπως ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ κ. Χαράλαμπο Μελισσινό το ποσοστό παραβατικότητας των Σούπερ Μάρκετ επί των ελέγχων που έχουν διεξαχθεί ως τώρα φθάνει το 13,09%. Τα 2/3 της παραβατικότητας ήταν σε προϊόντα εκτός «καλαθιού του νοικοκυριού» και το 1/3 αφορούσε προϊόντα εντός του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Σε ο,τι αφορά τις τέσσερις αλυσίδες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε ο κ. Μελισσινός, η ΑΒ βρέθηκε να έχει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τα αντίστοιχα του Αυγούστου του 2021 σε 23 κωδικούς προϊόντων, η Lidl Ελλάς σε 1 κωδικό, η Γαλαξίας σε 5 κωδικούς και η Κρητικός σε 4 κωδικούς προϊόντων.

«Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι το διπλάσιο απ’ το όφελος που θα είχε μία αλυσίδα και στην περίπτωση που είναι υπότροπος τότε αυτό τετραπλασιάζεται. Γι αυτό και βλέπετε αυξημένα πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Τόνισε δε πως απ’ τα αποτελέσματα των ελέγχων προκύπτει πως δεν υπάρχει φαινόμενο γενικευμένης αισχροκέρδειας. «Ακόμα και στην περίπτωση της ΑΒ, στην πραγματικότητα με βάση τους ελέγχους και τον όγκο των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας οι παραβάσεις είναι ένα μικρό κλάσμα της δραστηριότητας της. Οι έλεγχοι γίνονται αυστηρά, όπου τιμωρείται ακόμα και το λάθος. Κι αυτό το κάνουμε διότι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεφύγει η κατάσταση. Οπότε ναι, ευχαριστούμε τα Σούπερ Μάρκετ για το ‘καλάθι’ και τη συνεργασία τους, όμως δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε χαλάρωση διότι ο κόσμος πλέον δεν αντέχει», υπογράμμισε.

«Η ποιότητα των ελέγχων έχει αλλάξει», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Πλέον με τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε, βλέπουμε την παραμικρή κίνηση τιμής. Μπορούμε αυτόματα να δούμε τη διακύμανση μιας τιμής και αυτό να σηκώσει ‘κόκκινη σημαία’ ώστε να προβούμε στοχευμένα σε ελέγχους».

Παράταση του μέτρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr η παράταση ισχύος «του καλαθιού του νοικοκυριού» πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τουλάχιστον ένα μήνα, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου. Ωστόσο η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο η παράταση να είναι δίμηνη, φθάνοντας πλέον πριν την έναρξη του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση καθόριζε την 31η Μαρτίου ως τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου.

Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (σσ +15,4% τον Ιανουάριο) και ότι το μέτρο έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τις τιμές σε ένα στενό όριο βασικών αγαθών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης στο 96,82% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώθηκαν ή διατηρούνται σταθερές την 16η εβδομάδα εφαρμογής του (15/02/2023-21/02/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων χθες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:
-στα 51, ποσοστό 5,78%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 803, ποσοστό 91,04%, η τιμή παρέμεινε σταθερή
-και σε 28, ποσοστό 3,17%, η τιμή αυξήθηκε.

Διαβάστε επίσης