Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: Στέλνουν ελικόπτερα για την απομάκρυνση εγκλωβισμένων

Γράφει:

Ελλάδα

07/09/2023, 11:56 πμ

Ακόμα υπάρχει χαμηλή νέφωση στην περιοχή – Σε Ασπρίτσα, Αγία Τριάδα και Μεταμόρφωση.η πρώτη επιχείρηση.

Με ελικόπτερα και εξωλέμβιες βάρκες θα επιχειρηθεί η απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβιστεί στα χωριά του δήμου Παλαμά στην Καρδίτσα από τα νερά που έχουν συσσωρευθεί στον κάμπο μετά τις πολύωρες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα απογειωθούν τρία ελικόπτερα – καθώς μέχρι και την ώρα που γράφεται το κείμενο (11:20) η νέφωση είναι χαμηλή και δεν δίνεται το «ΟΚ» από το ΕΚΣΕΔ.

Φωτογραφίες από τον Παλαμά Καρδίτσας

palamas___1_
palamas___4_
palamas___3_
palamas___2_

Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα Super Puma έρευνας και διάσωσης και πιθανότατα Sikorsky S-70B ενώ εξετάζεται αν στην επιχείρηση θα συνεισφέρουν και τα Σινούκ της αεροπορίας στρατού η βάση των οποίων βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο

Ο σχεδιασμός προβλέπει, για την ώρα, ότι ένα από τα τρία ελικόπτερα θα κατευθυνει προς το χωριό Ασπρίτσα για να πάρει 35 ανθρώπους, ένα στο χωριό Αγία Τριάδα και ένα στη Μεταμόρφωση.

Παράλληλα θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

stratos_1
stratos1
stratos2
stratos4

Λίμνη ο κάμπος στον Παλαμά Καρδίτσας

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου γύρω από τον Παλαμά της Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Σε άλλο βίντεο άλλοι κάτοικοι προσπαθούν, επίσης, με βάρκα να μετακινηθούν σε σημείο που δεν έχει καλυφθεί από τα νερά.

Η κατάσταση με τα νερά να έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στις προσπάθειες των πυροσβεστών να προσεγγίσουν όσους έχουν εγκλωβιστεί καθώς είναι αδύνατο αυτό να γίνει με οχήματα.  Έτσι για την ώρα το μοναδικό μέσο με το οποίο πραγματοποιείται η επιχείρηση διάσωσης είναι οι λέμβοι της πυροσβεστικής που χρησιμοποιούν έξι ομάδες της ΕΜΑΚ ενώ στην περιοχή μεταφέρονται και πέντε βάρκες του στρατού.

Τα νερά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καλύψει τα πάντα σε όλα τα χωριά γύρω από τον Παλαμά: στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό, στο Πέτρινο, στην Ιτέα, στα Καλυβάκια, στο Ψαθοχώρι.

palamas
Ο Παλαμάς βρίσκεται στο μέσο του κάμπου ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Καρδίτσα-Τρίκαλα-Λάρισα

Στις 10:21, δε, ήχησε εκ νέου το 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές ΛίληΒαλομάνδριΠαραπόταμος και Δροσερό στα Τρίκαλα προκειμένου να τους δοθεί οδηγία να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, οδηγία που είχε σταλεί σλίγο πριν τις 6:30

Μαρτυρίες

Κάτοικοι από την περιοχή που μίλησαν στο ΣΚΑΙ χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν: «Βοήθεια πνιγόμαστε, κάθε 10 λεπτά ακούμε σπίτι να γκρεμίζεται».

«Είμαστε σκαρφαλωμένοι στο βουνό, xρειαζόμαστε νερό και φαγητό» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βλοχού.

Η περιοχή έχει γίνει «πέλαγος, θέλουμε βοήθεια. Έχουμε και αγνοούμενους» είπε στον ALPA άλλος κάτοικος της περιοχής.
Ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων απηύθυνε έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, τόνισε, επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΜΥ εξασθένιση των φαινομένων στις περιοχές αυτές αναμένεται από αργά το απόγευμα σήμερα.

Διαβάστε επίσης