Καθηγητές 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου: επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η δημιουργία 2ου Γενικού Λυκειού

Γράφει:

Ασπρόπυργος

01/06/2020, 3:16 μμ

Το 1ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου είναι το μεγαλύτερο ΓΕΛ στην Ελλάδα με 612 μαθητές και 52 καθηγητές. Ο μεγάλος αριθμός μαθητών πάντα αποτελούσε πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, ωστόσο μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία το πρόβλημα αυτό διογκώθηκε. Όπως είναι λογικό δεν μπορούν να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών.

Ο σύλλογος, λοιπόν, των διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Ασπροπύργου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά την άμεση λειτουργία 2ου ΓΕΛ στον Ασπρόπυργο, ώστε από την νέα σχολική χρονιά και ενόψει νέου κύματος κρουσμάτων, να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, του διδακτικού προσωπικού και των οικογενειών τους και, επίσης, η ορθότερη λειτουργία του λυκείου, καθώς πλέον δεν επαρκούν οι υποδομές.

Δείτε την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων:

Σχετικά με τη λειτουργία 2ου Γενικού Λυκείου στο Δήμο Ασπροπύργου

Σχετ.:

(α) Α.Π. 51958/ΓΔ4/7.5.2020-ΥΠΑΙΘ-ΓΓ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και Ειδικής Αγωγής

(β)  51888/ΓΔ4/6.5.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1739/06-05-2020) με ΘΕΜΑ: «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους»

(γ) η υπ΄ αριθμ. ΑΠ ΓΔ2/49454/28.4.2020/ Οικονομικών Υπηρεσιών απόφαση του ΥΠΑΙΘ

Η ανωτέρω (α) σχετική περιγράφει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός και οι συχνές επαφές μεταξύ μαθητών και να τηρηθούν οι αποστάσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 και της προστασίας της δημόσιας υγείας, βασιζόμενη στην ανωτέρω (β) σχετική.

Το 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου είναι το μεγαλύτερο Γενικό Λύκειο της χώρας (σχετική (γ)). Σήμερα φοιτούν σε αυτό 612 μαθητές και υπηρετούν 52 εκπαιδευτικοί με οργανική ή με προσωρινή τοποθέτηση, μόνιμοι και αναπληρωτές. Ο αριθμός των μαθητών ακολούθησε αυξητική πορεία την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία 5 έτη στο σχολείο φοιτούν σταθερά πάνω από 600 μαθητές.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και η εκ περιτροπής προσέλευση των μαθητών με βάση την (α) σχετική, δεν επαρκεί για την απαραίτητη τήρηση των αποστάσεων. Η παραμονή του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού στο γραφείο καθηγητών είναι αδύνατη, διότι δεν επαρκεί ο υπάρχων χώρος ώστε να εξασφαλίζεται η απόσταση του 1,5 μέτρου που προβλέπεται. Επομένως η πανδημία ανέδειξε τα προβλήματα λειτουργίας του σχολείου σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

Περαιτέρω, ο μεγάλος αριθμός μαθητών δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο. Το σχολείο αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες αίθουσες (25) μεταξύ αυτών μία αίθουσα Ιστορίας 18 τετραγωνικών μέτρων, η οποία μπορεί να δεχτεί μόλις 12 μαθητές. Κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20, λόγω της κατανομής των μαθητών σε τμήματα προσανατολισμού, παρουσιάστηκε η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ακόμα και το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών καθώς και το εργαστήριο Πληροφορικής ως αίθουσες διδασκαλίας, ευτυχώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η χρήση όλων των διαθέσιμων αιθουσών, ακόμα και αυτών που δεν προορίζονται για σταθερή διδασκαλία σε καθημερινή βάση, αναδεικνύει τις οριακές επιλογές στις οποίες ο Σύλλογος Διδασκόντων καταφεύγει για να εξυπηρετήσει το σύνολο των μαθητών, αλλά και αποτρέπει τη χρήση αυτών των χώρων για το σκοπό που προορίζονται (αίθουσα Ιστορίας, Εργαστήριο Πληροφορικής, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών). Άλλωστε τα τμήματα Γενικής Παιδείας λειτούργησαν κατά το τρέχον σχολικό έτος με το μέγιστο δυνατό αριθμό μαθητών.

Η απουσία αίθουσας εκδηλώσεων αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του σχολείου. Οι διάφορες ομάδες παιδιών που πλαισιώνουν τα μουσικά και θεατρικά εργαστήρια, τα προγράμματα περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, επιχειρηματολογίας κλπ, δεν διαθέτουν ένα χώρο κατάλληλο για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των μαθητικών εορτών και εκδηλώσεων στο προαύλιο, ώστε το σύνολο των μαθητών να μπορεί να παρακολουθήσει. Η χρήση του Δημοτικού κινηματοθεάτρου «Γαλαξίας» αποτελεί τη μοναδική επιλογή και σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ο χώρος αυτός (πχ επισκευές κατά το τρέχον σχολικό έτος), η δουλειά των παιδιών και των καθηγητών που έχουν βοηθήσει, ουσιαστικά ακυρώνεται.

Οι περισσότερες αίθουσες του σχολείου (14 συνολικά από τις 25) βρίσκονται στον προαύλειο χώρο. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού αντιμετωπίστηκε με τη διαρκή προσθήκη προκάτ αιθουσών στην αυλή (δύο αίθουσες το 2011, άλλη μία το 2016 και τέλος άλλες δύο το 2017). Οι 9 από αυτές είναι βαρέος τύπου ενώ οι 5 ελαφρύτερης κατασκευής (οι τελευταίες με εμβαδό μόλις 36 τετραγωνικά μέτρα). Κατά τη διάρκεια του μαθήματος σε όλες τις αίθουσες του προαύλειου χώρου υπάρχει πολύ συχνά ηχητική όχληση από την ταυτόχρονη αθλητική δραστηριότητα των παιδιών στα γήπεδα της αυλής. Πολύ συχνά αθλούνται στο προαύλιο τρία ταυτόχρονα τμήματα.

Η παρουσία μεγάλου αριθμού μαθητών σε κοινόχρηστους χώρους, τουαλέτες, κλιμακοστάσιο, αυλή, κλπ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών, ειδικά σε συνθήκες εξάπλωσης του COVID-19. Η κατασκευή δεύτερου κλιμακοστασίου το οποίο είναι εντελώς απαραίτητο για λόγους ασφάλειας αλλά και υποχρεωτικό για το σχολείο, εκκρεμεί, ενώ το αίτημα για την κατασκευή του έχει γίνει προ πολλών ετών.  Το πλήθος των μαθητών που συνυπάρχουν στο διάλειμμα στην ίδια αυλή διευκολύνει και την πιθανή είσοδο εξωσχολικών, προσθέτοντας ακόμη έναν κίνδυνο στα προβλήματα που προαναφέρθηκαν. Εξάλλου όλες οι μελέτες για την πυκνότητα του πληθυσμού επισημαίνουν ότι η παρουσία πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο αυξάνει το στρες και τις πιθανότητες εκδήλωσης επιθετικής συμπεριφοράς.

Φυσικά η τήρηση της καθαριότητας σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολη. Η χρήση των τουαλετών και η μαζική κατανάλωση τροφίμων από τόσο αυξημένο αριθμό ατόμων εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους και προϋποθέτει την απαραίτητη παρουσία περισσότερου προσωπικού καθαριότητας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου θεωρεί ότι η άμεση λειτουργία 2ου Γενικού Λυκείου στο Δήμο Ασπροπύργου είναι πλέον επείγουσα και επιτακτική ανάγκη. Το μέτρο αυτό μπορεί να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο ορισμένα από τα προβλήματα που εκτέθηκαν. Με μικρότερο αριθμό μαθητών το σχολείο μπορεί να προχωρήσει σε ορθότερη κατανομή των μαθητών σε τάξεις, να αξιοποιήσει καλύτερα τις υπάρχουσες υποδομές, να έχει καλύτερη εποπτεία και να φροντίσει σε μεγαλύτερο βαθμό για την ασφάλεια του μαθητικού πληθυσμού και την προστασία του χώρου της σχολικής μονάδας.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και με υπαρκτό τον κίνδυνο νέας εξάπλωσης του COVID-19, η προστασία της υγείας όλων μας, μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού και κατ΄ επέκταση και των οικογενειών τους προϋποθέτει την αποσυμφόρηση του 1ου ΓΕΛ, με λειτουργία 2ου Γενικού Λυκείου άμεσα από το Σεπτέμβριο, σε χώρο που θα υποδείξει ο Δήμος Ασπροπύργου και που θα εξασφαλίζει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εύρυθμης λειτουργίας ενός Λυκείου.

Ασπρόπυργος 27-5-2020

Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Ασπροπύργου

Διαβάστε επίσης