Καίγονται σπίτια εκτός οικισμού – Οι φλόγες περικύκλωσαν το χωριό

Γράφει:

Δυτική Αττική

18/08/2021, 7:20 μμ

Ασταμάτητο το πύρινο μέτωπο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι – Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση – Τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό

Στιγμές αγωνίας από στη φωτιά στα Βίλια καθώς οι φλόγες βρίσκονται στα 200 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού με κατοικίες εκτός οικισμού να έχουν όμως τυλιχθεί στις φλόγες.

Ο εφιάλτης από την πύρινη λαίλαπα στα Βίλια δεν έχει τελειωμό καθώς το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς έχει περικυκλώσει το χωριό με τις πύρινες φλόγες να καταστρέφουν τα πρώτα σπίτια. Όπως ανέφερε στο OPEN o Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας η φωτιά έχει φτάσει στα 30 μέτρα από τα πρώτα σπίτια, ενώ ζήτησε να φτάσουν όλα τα πτητικά μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Οι καπνοί εμποδίζουν τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις ενώ δραματικότερη αναμένεται να γίνει η κατάσταση με τη δύση του Ηλίου αν δεν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, καθώς τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να επιχειρούν.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Tην ίδια ώρα οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε εάν χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι δεν εστάλη μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση κάτι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Μάλιστα όπως δήλωσε στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική».

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με τις επίγειες δυνάμεις να μην μπορούν να προχωρήσουν για να επιχειρήσουν, με τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από αέρος να είναι οι μόνες που μπορούν αυτή την ώρα να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στη μάχη με τις φλόγες.

«Είναι απίστευτο το πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στο OPEN. «Από τις 14.30, αλλάζει συνεχώς ο άνεμος, όσοι οικισμοί βρίσκονται κοντά στα Βίλια έχουν εκκενωθεί», ανέφερε επίσης.

«Η φωτιά θα σβήσει μόνο όταν δεν έχει κάτι άλλο να κάψει», ανέφερε δραματικά ο κ. Κόκκαλης.

Έκκληση και από τον κοινοτάρχη Βιλίων, ο οποίος δήλωσε στο OPEN, «όποιος μπορεί ας βοηθήσει».

Γιατί δεν εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση

Εντύπωση προκαλεί ο λόγος που δεν εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση στα Βίλια ενώ οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του OPEN για τις φωτιές, η ενημέρωση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η φωτιά θα οριοθετηθεί, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε ότι δε θα πρέπει να σταλεί μήνυμα για εκκένωση της περιοχής. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό και με εναέρια μέσα και με επίγειες δυνάμεις ώστε να μην πλησιάσει άλλο η φωτιά.

Αυτή την ώρα με το χωριό περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί εκκένωση, αφού δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επομένως η μάχη γίνεται ώστε να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά και γι’ αυτό τον λόγο δεν αποστέλλεται μήνυμα μέσω του 112.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική καθώς αυτό που είδαμε τόσο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όσο και στην Εύβοια, η εντολή προληπτικής εκκένωσης πραγματοποιούταν πολύ νωρίτερα και με τις φλόγες πολύ πιο μακριά απ’ ότι βρίσκεται σήμερα από τον οικισμό των Βιλίων.

Παράλληλα μιλώντας στο OPEN ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι «ζητήσαμε από την Πυροσβεστική από τις 16.30 να γίνει εκκένωση ωστόσο από την Υπηρεσία μας είπαν ό,τι δε χρειάζεται. Την εκκένωση, δεν μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, τη δίνει η Πυροσβεστική. ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτιά στα Βίλια έχει παρουσιάσει δραματική εξέλιξη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό του πώς κινούνται οι φλόγες λόγω και της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου είναι ότι στις 16.30 πραγματοποιήθηκε τεράστια επιχείρηση και το χωριό σώθηκε στο παρά πέντε, όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος στο OPEN και λίγο μετά τις 17.00 ο άνεμος άλλαξε και πάλι και όπως κατέγραψε η κάμερα του OPEN το πρώτο σπίτι εκτός οικισμού, τυλίχθηκε στις φλόγες.

Τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό

Όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος νωρίτερα στις 16.30 περίπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε η πρώην δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Κώνστα στο OPEN, η φωτιά βρίσκεται μόλις 500μ. Μακριά από τα πρώτα σπίτια στα Βίλια,  Η κ. Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια  σημείωσε  ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό, ενώ ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev.

Τρόμος από τις αναζωπυρώσεις

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής φοβούνται τις αναζωπυρώσεις, καθώς το δάσος είναι πυκνό και δύσβατο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την προσέγγιση του μετώπου από τις επίγειες δυνάμεις. Αυτό συνέβη και χτες με τη μεγάλη αναζωπύρωση που προξένησε τεράστια καταστροφή. Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus για την καταγραφή των καμένων εκτάσεων, τόσο στα Βίλια όσο και στην Λαυρεωτική, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δώσει αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Πηγή:ethnos.gr

Διαβάστε επίσης