Ιστορική ανακοίνωση της ηγεσίας της Φινλανδίας: «Πρέπει να μπούμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση»

Γράφει:

Κόσμος

12/05/2022, 11:13 πμ

«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO».

Αυτό αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Η ρωσική απειλή οδήγησε σε μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Φινλανδία

Την αλλαγή στην αμυντική στάση της Φινλανδίας πυροδότησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Από την έναρξη της εισβολής η υποστήριξη της κοινής γνώμης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Η γειτονική Σουηδία είναι επίσης μια ανάσα από αντίστοιχη απόφαση, που θα λάβει τις επόμενες ημέρες.

Η έγκριση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας προσθέτει ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, εν όψει της απόφασης το Σάββατοκύριακο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία απείλησε Φινλανδία και Σουηδία με συνέπειες εάν ενταχθούν στο μπλοκ. Η επίθεση, την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «αναπόφευκτη», μετατόπισε την κοινή γνώμη και στις δύο σκανδιναβικές χώρες εν μία νυκτί υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Τα επόμενα βήματα

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να υποστηρίξουν ομόφωνα τα αναμενόμενα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, δήλωσαν διπλωμάτες, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα επιδιώξουν να συντομεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο μεταξύ της υποβολής της αίτησης και της ένταξης, που θα θέσει τις δύο χώρες υπό την ομπρέλα της συλλογικής άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ προτού ολοκληρωθεί η ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες. Και οι δύο χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και την Τετάρτη υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με τη Βρετανία.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας θεωρούν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη.

Πηγή:iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης