Η “μηχανική” παρουσίαση του Ασπροπύργου από την Αιμιλία Λιόση και την Μυρσίνη Κροπ στην κοπή της πίτας του Συλλόγου των Μηχανικών Ασπροπύργου

Γράφει:

Ασπρόπυργος

23/02/2020, 5:09 μμ

Την Παρασκευή 21/02 έκοψε την βασιλόπιτα ο σύλλογος Μηχανικών Ασπροπύργου στο Vertigo cafe.

Πριν την παραδοσιακή κοπή της πίτας παρουσιάστηκαν από δύο φοιτήτριες, εν δυνάμει μέλη του συλλόγου, η πολεοδομική ανάπτυξη και η χρήση των μεταλλικών κατασκευών στον Ασπρόπυργο.

Η Αιμιλία Λιόση, φοιτήτρια σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών, παρουσίασε την “οργάνωση του χώρου στον Ασπρόπυργο: νέες μορφές πολεοδομίας με βάση το τοπίο”

Μετά από επικοινωνία με το aspropyrgosnews.gr μας δήλωσε:

“Ο Ασπρόπυργος, μετά τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε από αγροτική περιοχή σε βιομηχανική και διατηρεί αυτό το ρόλο έως σήμερα. Η έλλειψη εργαλείων οργανωμένου σχεδιασμού του χώρου οδήγησε στην ανάμειξη χρήσεων γης και στη γειτνίαση ασύμβατων δραστηριοτήτων κατοίκησης, βιομηχανικής παραγωγής και διαμετακόμισης, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η περιοχή έχει άμεση ανάγκη από χωρική αναπροσαρμογή με νέα πολεοδομικά εργαλεία, για να αμβλυνθούν οι χωρικές αντιθέσεις μεταξύ των ασύμβατων δραστηριοτήτων και να αναβαθμιστεί το αστικό περιβάλλον.”

“Ως βασικό εργαλείο οργάνωσης του χώρου επιλέγεται το “τοπίο” για τη δυνατότητά του να ρυθμίζει εκτεταμένα πεδία με ανομοιογενή χαρακτηριστικά και γιατί συσχετίζει τον τόπο με τον ανθρώπινο παράγοντα, ενεργοποιώντας τους χρήστες. Η τοπιακή πολεοδομία και η πολεοδομία υποδομών, με κύριο εργαλείο το τοπίο, είναι μάλλον οι πιο πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις για τη χωρική αναπροσαρμογή, γιατί προωθούν σχεδιασμό ευέλικτο και καινοτόμο, αφορμώμενο από την κείμενη τοποθεσία, και ενισχύουν την εμπλοκή του χρήστη στις διαδικασίες. Σχεδιασμός του χώρου στρατηγικός και συνολικός είναι απαραίτητος για την ανάδειξη του χαρακτήρα του Ασπρόπυργου και την αναβάθμιση του “τοπίου”, φυσικού και αστικού.”

Η Μυρσίνη Κροπ, φοιτήτρια σχολής Πολιτικών μηχανικών, παρουσίασε την θεματική “Μεταλλικές κατασκευές η λύση του μέλλοντος?”

Η Μυρσίνη μετά από επικοινωνία με aspropyrgosnews.gr μας μετέφερε ότι:

“Οι μεταλλικές κατασκευές είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο τόσο στον τομέα των οικοδομών όσο και της επιστήμης του πολιτικού μηχανικού γενικότερα. Ο λόγος που δεν είναι ευρεία χρήση τους στην Ελλάδα είναι λόγω της μεγάλης παραγωγής της χώρας σε σκυρόδεμα και η ανάγκη για κατανάλωση και χρήση και αυτού. Οι μεταλλικές κατασκευές έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι αυτών από σκυρόδεμα. Είναι ελαφρύτερες, πολυμορφικές, το υλικό τους ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να ολοκληρωθούν και μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή αν παραστεί ανάγκη.”

“Οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε την πόλη μας και να συμβαδίσουμε με το κλίμα των καιρών, το οποίο απαιτεί πόλεις οικολογικές με αναβαθμισμένη αισθητική και κτίρια που θα καλύπτουν επαρκώς τον λόγο κατασκευής τους, αλλά θα αποτελούν και επένδυση για το μέλλον, τόσο για το εξαιρετικά επιβαρυμένο περιβάλλον, όσο και για εμάς τους ίδιους, τους άμεσα εξαρτημένους από αυτό. Επομένως, θα ήταν ευεργετικό να αξιοποιήσουμε αυτό το νέο τύπο κατασκευής στον Ασπρόπυργο, ώστε να καλύψουμε κάποιες ελλείψεις και να βελτιώσουμε σε σημεία την πόλη μας.”

Ακολούθησε ανακοίνωση από την κ. Λιάκου Μαρία, εκλεγμένο μέλος στην Κεντρική Αντιπροσωπία του ΤΕΕ, για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Αλέκο Μυλωνά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής και γραμματέας της Βουλής κ. Βαγγέλης Λιάκος, ενώ το φλουρί το κέρδισε ο Ανδρέας Τσώκος πρόεδρος του ΙΓΜΕ.

Διαβάστε επίσης