Η Ελληνική Επανάσταση και ο οπλαρχηγός καπετάν Μελέτης Βασιλείου

Γράφει:

Ασπρόπυργος, Δυτική Αττική, Πολιτισμός

25/03/2020, 3:23 μμ

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους». Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ας δούμε, όμως, την συμβολή του καπετάν Μελέτη Βασιλείου στην απελευθέρωση των Αθηνών, οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 από τη Χασιά Αττικής που συνέβαλε αποφασιστικά στην οργάνωση των επιχειρήσεων των επαναστατικών δυνάμεων στην Αττική.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821

Οι χωρικοί της Αττικής  επαναστατούν  κατά  του Οθωμανικό ζυγού. Μια επέτειος ξεχασμένη από το επίσημο κράτος, άγνωστη στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά γνωστή στα χωριά των ξωτάρηδων, όπως υποτιμητικά αποκαλούσαν οι Αθηναίοι τους χωρικούς της Αττικής. 199 χρόνια  πέρασαν  από τότε που  Χασιώτες , Μενιδιάτες , Μεσογείτες, με κύριο αρχηγό τον Χασιώτη Μελέτη Βασιλείου, με ελάχιστο οπλισμό και με διάφορα γεωργικά εργαλεία, αξίνες και σκεπάρνια ύψωναν το ανάστημά τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που τους καταδυνάστευε επί 4 αιώνες. Τη νύχτα μεταξύ 25ης και 26ης Απριλίου, 600 ένοπλοι επιτέθηκαν στα τείχη από την πλευρά μεταξύ των Αγίων Αποστόλων και της Μπουμπουνίστρας και γρήγορα κατάφεραν να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την πόλη των Αθηνών, εκτός της Ακροπόλεως.

Τον Μάιο του 1826 ο Μελέτης Βασιλείου, δολοφονήθηκε κάτω από μια ελιά, από αδερφικό χέρι την ώρα που κοιμόταν, καθώς οι συντοπίτες του με την επιδρομή του Ομέρ Πασά στην Αττική έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή (ενέργεια με την οποία διαφώνησε ο Βασιλείου) όντες σε ρήξη με τον φρούραρχο Ακροπόλεως Γκούρα.

Δυο δίστιχα που έχουν διασωθεί από την λαϊκή παράδοση της Αττικής, τα οποία ήταν στα αρβανίτικα  και που αναφέρονται στη συνομιλία του καπετάν Μελέτη Βασιλείου με τον τροφοδότη του Πανούση Μαγουλιώτη,  εμπεριέχουν όλη τη διχόνοια του γένους μας.

Λέει ο Μαγουλιώτης:

Αν είχαμε  όλοι ένα μυαλό θα είχε ελευθερωθεί αυτός ο τόπος

Για να πάρει την απάντηση από τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου:

Πολύ σωστή αυτή η κουβέντα, με τα χρήματα δεν τα αγοράζεις τα μυαλά.

Ο Ασπρόπυργος ήταν ο πρώτος που τίμησε τον καπετάν Μελέτη  με την  ανάγλυφη  μορφή του να  κοσμεί τον κήπο του 1ου  Δημοτικού Σχολείου της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν  το 1934 για να μας θυμίζει τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία του γένους μας.

Αυτή την πράξη του Ασπρόπυργου, είχε τιμήσει με την παρουσία του , ο γνωστός ακαδημαϊκός Δημήτριος Καμπούρογλου ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονογράφημά του στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στις 22 Μαρτίου του 1934 «ο Ασπρόπυργος πανηγυρίζει»:

«Ιδού εν ωραίον όνομα μιας ωραίας κώμης, εις την οποίαν φέρει ευρεία, ομαλή και σύσκιος οδός, διακλαδιζομένη κατά το μετά τους Ρειτούς δεύτερον τμήμα της Ιεράς Οδού. Αλλά δεν είνε μόνον ωραία και καθαρά και παραγωγική η κώμη αυτή, είναι και φιλοπρόοδος και εξόχως πολιτισμένη.»

Συνεχίζοντας το χρονογράφημα ο Δημήτριος Καμπούρογλου τονίζει την προσήλωση του Ασπρόπυργου προς  την ιστορική του παράδοση, και για τα αποκαλυπτήρια της ανάγλυφης μορφής του καπετάν Μελέτη Βασιλείου, όπου στο τέλος το χρονογράφημα κλείνει ως «ανεκηρύχθη δικαίως και κατωνομάσθη: ελευθερωτής των Αθηνών.»

Διαβάστε επίσης