Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Ασπροπύργου για την νέα σχολική χρονιά

Γράφει:

Ασπρόπυργος

15/09/2020, 1:16 μμ

Αγαπητοί γονείς, παιδιά μας Δάσκαλοι και Καθηγητές .

Σας καλωσορίζουμε στη νέα σχολική χρονιά.

Μια σχολική χρονιά που ξεκινά με τον ασυνήθιστο τρόπο που τελείωσε η προηγούμενη.

Με την επιδημία του Covid-19 να επικαθορίζει αποφασιστικά τις ζωές μας, συνεπώς και τη λειτουργία των σχολείων μας.

Ο  φυσικός χώρος για την ομαλή κοινωνική ψυχική και νοητική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι το σχολείο.

Είναι αναντικατάστατη η δια ζώσης εκπαίδευση και η δια ζώσης αλληλεπίδραση στη σχολική κοινότητα. Συνεπώς η μόνη σωστή και υπεύθυνη στάση που πρέπει να έχουμε είναι ανοιχτά σχολεία διεκδικώντας τους αναγκαίους όρους για να ανοίξουν με ασφάλεια.

Όμως προκαλεί εύλογη ανησυχία σε όλους τους γονείς με τι όρους θα γίνουν όλα τα παραπάνω, αφού με διαχρονική  ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το σύνολο των σχολείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα: υποσυντήρητα κτίρια, καθαριότητα, υποστελέχωση, που στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας όλα τα παραπάνω λειτουργούν επιβαρυντικά.

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το κουδούνι με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. Αν και το προηγούμενο διάστημα, ο λαός, ιδιαίτερα τα παιδιά τήρησαν υπεύθυνη στάση και έδωσαν πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση αυτός δεν αξιοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, τα σχολεία ανοίγουν με προσλήψεις εκπαιδευτικών μειωμένες κατά το μισό, 23000 φέτος, όταν πέρυσι, χωρίς συνθήκες πανδημίας, προσλήφθηκαν 45000 αναπληρωτές.

Στον Ασπρόπυργο στην πρωτοβάθμια, λείπουν Δάσκαλοι σε αρκετά Δημοτικά και υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες και παράλληλες στηρίξεις.

Ενώ εκατοντάδες ώρες δεν έχουν καλυφθεί στην δευτεροβάθμια.

Την ίδια στιγμή τα τμήματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερπληθή, τμήματα 24-25 μαθητών, με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς να είναι στοιβαγμένοι, με μόνη προστασία την μάσκα!!!!!!!!!!!

Χαρακτηριστικά παραδείγματα :

Ά Γενικό Λύκειο 594 μαθητές σε 24 τάξεις και τί τάξεις !!!!

Ά Γυμνάσιο 404 μαθητές σε 17 τάξεις!!!!

 Στην  καθαριότητα  οι προσλήψεις κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα συνεπώς εάν ο αριθμός δεν επαρκούσε για τις «κανονικές» συνθήκες, φανταστείτε τις δυσκολίες που θα προκύψουν με τα νέα δεδομένα, τις επιπλέον απαιτήσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη .

Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει με την λειτουργία των ολοημέρων, πως θα είναι καθαρό το σχολείο τόσο στην πρωινή βάρδια όσο και κατά την λήξη ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη μέρα;

Όταν μάλιστα σε σχολεία της πόλης μας, γονείς, πλήρωσαν από το υστέρημα τους καθαρίστριες προκειμένου τα παιδιά μας να μπουν σε καθαρές αίθουσες!!!!!!

Ταυτόχρονα, η κατάσταση των κτιρίων είναι αρκετά επιβαρυμένη, από την χρόνια υποσυντήρηση, υποχρηματοδότηση, στο σύνολο των σχολικών μονάδων του Ασπρόπυργου.

Με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας

Δεν μπορούμε να παίξουμε με την υγεία των παιδιών μας, και των οικογενειών μας. Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε ό,τι απαιτείται για να ξεκινήσουν τα μαθήματα με ασφάλεια, και παιδαγωγικούς όρους.

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να καλυφθούν οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό εκπαιδευτικών, καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.

Τα τμήματα όλα να είναι ολιγομελή 15 παιδιά ανά τάξη.

Είναι ανάγκη τώρα να υπάρξει σχεδιασμός για να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, να υπάρχει παρουσία από νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία και η κατάλληλη επιστημονική στελέχωση σε κάθε χώρο, όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά σαν επέκταση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στα σχολεία.

Άμεσα να χρηματοδοτηθεί γενναία η συντήρηση των κτιρίων, η εξεύρεση κατάλληλων χώρων για να σπάσουν τα τμήματα, κεντρικός σχεδιασμός για την ανέγερση νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων.

Αυτά είναι τα μέτρα που δίνουν νόημα στην περιβόητη «ατομική ευθύνη» και βάζουν φρένο στις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες που διακινούνται τελευταία επιτείνοντας την αγωνία των γονέων αλλά πάνω απ΄όλα απαλλάσσοντας την κυβέρνηση από την ευθύνη της να πάρει ουσιαστικά μέτρα.

Βολεύει να συζητάμε για την μάσκα και να βγαίνουν εκτός κάδρου όλα τα ουσιαστικά ζητήματα όπως είναι κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, τα σύγχρονα κτήρια, η αναλογία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Κανένα σχολείο δεν λειτουργεί σωστά χωρίς την ενεργό συμμετοχή των γονέων. Το σχολείο έχει ανάγκη τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή του, με τη συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς, μέσα από τη ζωντανή λειτουργία των Συλλόγων Γονέων.

   Για το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ.

Ασπρόπυργος 12/09/2020

Ο πρόεδρος

Τσοκάνης Αλέξανδρος

Η Γεν. Γραμματέας 

Μαρνίκα Ξένια

Διαβάστε επίσης