02/09/2020, 5:35 μμ
Τέσσερις Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Υγείας για το 1ο Γενικό Λύκειο στον Ασπρόπυργο, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Υγείας
Θέμα: Για το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Ασπροπύργου Αττικής εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και τη λήψη μέτρων που απαιτούνται στο μοναδικό Λύκειο της περιοχής για την προστασία της υγείας εν μέσω πανδημίας.
Στον Δήμο Ασπροπύργου, που ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει τις 30.000, υπάρχει ένα και μόνο Λύκειο, στο οποίο στεγάζονται περίπου 600 μαθητές. Το σχολείο έχει 24 τμήματα, που σημαίνει ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αναγκαστούν να στοιβάζονται 24-25 μαθητές ανά αίθουσα.
Παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις των κατοίκων της περιοχής για νέα σχολική μονάδα, και παρόλο που έχει δημοσιευτεί σχετικό ΦΕΚ με αρ. 788/6.5.2008 τεύχος Β, για την ίδρυση 2ου Γενικού Λυκείου, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων δεν έχουν γίνει οι περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες. Ο Ασπρόπυργος μάλιστα είναι μια πόλη με τεράστιες εκτάσεις, ώστε να μπορεί να οικοδομηθεί νέα σχολική μονάδα.
Σήμερα, σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων και λίγο πριν την επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, που αφορά την ίδια τους την υγεία. Είναι φανερό, ότι αν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματα που χρόνια έχει το γονεϊκό και λαϊκό κίνημα της περιοχής για δημιουργία νέας σχολικής μονάδας, με άλλους όρους σήμερα θα μπορούσαν να τηρηθούν τα όποια μέτρα για την προστασία της πανδημίας και ειδικά το ζήτημα αποφυγής του συγχρωτισμού, που απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
Εκτός από το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα, εκπαιδευτικοί και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας, γεγονός που μπαίνει εμπόδιο στη διασφάλιση τόσο της ουσιαστικής λειτουργίας της μορφωτικής διαδικασίας, όσο και των υγειονομικών όρων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
Η πολιτική του κόστους – οφέλους της ΕΕ, που πιστά ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, είναι αυτή που έχει αφήσει χωρίς καμία υποδομή την εκπαίδευση των μαθητών και στο Δήμο Ασπροπύργου. Το αποτέλεσμα είναι, οι εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για την προστασία από την πανδημία να αποτελούν ένα ανεφάρμοστο ευχολόγιο, που στόχο έχει να συνεχίσει η Κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης, όταν με κρατική ευθύνη δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:
Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
21/03/2025, 5:26 μμ
14/03/2025, 4:11 μμ