Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, για το Κέντρο Υγείας στον Ασπρόπυργο

Ασπρόπυργος, Πολιτική

08/12/2020, 3:14 μμ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το Κέντρο Υγείας στον Ασπρόπυργο.

Δείτε την ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας στον Δήμο Ασπροπύργου.

Ένα ακόμα Κέντρο Υγείας, αυτό του Δήμου Ασπροπύργου, παραμένει εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο, με ελλείψεις γιατρών σε βασικές ειδικότητες, με προσωπικό πολλαπλών εργασιακών σχέσεων, χωρίς αναγκαίες υποδομές και απαραίτητο εξοπλισμό, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης της Υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Επισημαίνουμε δε, ότι το συγκεκριμένο Κ.Υ. λειτουργεί σε ένα Δήμο, που κατά πλειοψηφία ζουν και εργάζονται εργατικά και λαϊκά στρώματα, είναι στο κέντρο της βιομηχανικής περιοχής του Θριάσιου Πεδίου και βρίσκεται δίπλα στο αίσχος της χωματερής της Φυλής, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την υγεία των κατοίκων, αλλά και όσων εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Παρά λοιπόν τις αυξανόμενες ανάγκες σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ιδιαίτερα εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας, το Κ.Υ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση την ενημέρωση που έχουμε, στο Κ.Υ. Ασπροπύργου εργάζονται 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 παθολόγος, 1 νευρολόγος, 1 οφθαλμίατρος και 1 νοσηλεύτρια. Επίσης, 2 γενικοί παθολόγοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι απουσιάζει ιατρικό προσωπικό βασικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατροι, πνευμονολόγοι κ.α.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με καταγγελίες, το Κ.Υ. Ασπροπύργου είναι για 6 μήνες χωρίς προσωπικό καθαριότητας, γεγονός έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει αναδείξει και με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα και έχει απαιτήσει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε με επάρκεια να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της κάθε περιοχής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα και ενώ ήταν σε εξέλιξη το πρώτο κύμα της πανδημίας και δεδομένο ένα δεύτερο, που σήμερα είναι ακόμα πιο σφοδρό, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου όλες οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να ενισχυθούν, τις άφησε στη μοίρα τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει άμεσα ώστε:

  • Να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας στο Δήμο Ασπροπύργου με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή σχέσης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να εξασφαλιστεί στο Κέντρο Υγείας στο Δήμο Ασπροπύργου όλος ο απαραίτητος σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης

Διαβάστε επίσης