Επιταχύνει το σχέδιο «Ελευθερία» η μετάλλαξη Δέλτα: Έρχεται ο εμβολιασμός παιδιών 15-17 ετών

Γράφει:

Ελλάδα

01/07/2021, 11:19 πμ

Παπαευαγγέλου: Θα εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17 ετών – Το σκεπτικό πίσω από τη απόφαση των ειδικών – Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Την πρόθεση των ειδικών να εισηγηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών από 15 έως 17 ετών, γνωστοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης για τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17».

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, στο σχέδιο «Ελευθερία» είναι ενταγμένοι οι νέοι από 18 ετών και πάνω, ενώ σχετικά με το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση της επιτροπής, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι». 

Όπως εξήγησε, και με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής Εμβολιασμών,  ο ΕΜΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16 ετών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16. Ωστόσο σημείωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός». 

Όπως τόνισε, «τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων». «Άμα δώσουμε το πράσινο φως ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ» διευκρίνισε.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Στο κόκκινο δείχνει το κυβερνητικό θερμόμετρο με φόντο την παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η ταχύτητα από κοινού με την μεταδοτικότητά της δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει και των σημερινών ανακοινώσεων αναφορικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων, ελληνικών κρουσμάτων. Ήδη, η σαρωτική εικόνα της μετάλλαξης σε πολλές χώρες του πλανήτη ανατρέπει τους εθνικούς σχεδιασμούς ταχείας επανόδου στην κανονικότητα, ανεβάζοντας την ίδια ώρα στα ύψη τον ρυθμό εμβολιασμού και επί ελληνικού εδάφους, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μέσα στον Ιούλιο μπορούν να εγκριθούν κι άλλα εμβόλια, προς το παρόν έχουμε μόνο της Pfizer, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, μελετούμε τη νοσηρότητα παιδιών με υποκείμενα νοσήματα 12 με 15. Θα εισηγηθούμε πιθανότατα να προστατευθούν και τα παιδιά αυτά, εφόσον υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο.

Με αφορμή τη μεταδοτικότητα του ιού, σχολίασε δε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα, φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας.  «Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο» είπε.

Για τις μακροχρόνιες συνέπειες των εμβολίων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουμε δεδομένα για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε 20 και 30 χρόνια, αλλά με βάση τη βιολογία και την τεχνολογία για το mRNA δεν προκύπτει ότι τα εμβόλια θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις ή ότι έχουν σχέση με την αναπαραγωγή.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης