Επιστολή της Μαρίας Λιάκου για τις καύσεις στον Ασπρόπυργο προς τον Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη

Γράφει:

Ασπρόπυργος

21/07/2021, 12:56 μμ

Η Μαρία Λιάκου, Δημοτική Σύμβουλος Ασπροπύργου, έστειλε στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Κοσμόπουλο, επιστολή για τις παράνομες καύσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά στον Ασπρόπυργο.

Η κ. Λιάκου μεταξύ άλλων είναι εκλεγμένη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ πρόσφατα εκλέχθηκε και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος. 

Δείτε την επιστολή της Μαρίας Λιάκου:

Αξιότιμε,

κε Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη

Αξιότιμε κε, Αντιπεριφερειάρχη, Ελευθέριο Κοσμόπουλο

 

Απευθύνομαι προς εσάς, θεωρώντας  δεδομένη την ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία σας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια εφιαλτική κατάσταση δεκαετιών, διαφόρων ειδών καύσεων, που οι κάτοικοι του Θριασίου Πεδίου των Δήμων μας (Ασπροπύργου-Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, τμήματος Δήμου Φυλής-Άνω Λιοσίων) αλλά και της ευρύτερης περιοχής Δυτικής Αθήνας-Λεκανοπεδίου Αθηνών,  πότε σιωπηλά και στωικά ανέχονται και πότε με έντονο τρόπο διαμαρτύρονται.

Τα ζητήματα της ρύπανσης και μόλυνσης του Θριασίου Πεδίου είναι πασίγνωστα, οι αιτίες και η πραγματικότητα της ανάπτυξης ρυπογόνων δραστηριοτήτων και δράσεων  δεδομένη.

Γνωρίζετε ότι σε καθημερινή βάση δημιουργούνται εστίες καύσεων σε διάφορα σημεία γύρω από την ευρύτερη περιοχή του  Ασπροπύργου, του ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων και σε περιοχές των Δήμων που έχουμε προαναφέρει. Οι βραδινές-μεταμεσονύχτιες ώρες αλλά και οι μεσημεριανές  ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες είναι εφιαλτικές για εμάς τους κατοίκους του Ασπροπύργου και της ευρύτερης περιοχής, με την  μεταφορά των ρύπων και των οσμών των παράνομων καύσεων μέχρι το εσωτερικό των κατοικιών μας.

Η αντικειμενική αδυναμία της ΕΛΑΣ να ερευνήσει καταγγελίες, να προσδιορίσει εστίες καύσεων που μερικές φορές δεν ανιχνεύονται (παράνομα χυτήρια) ή όταν οι εστίες είναι απομακρυσμένες από τη πόλη π.χ του Ασπροπύργου (π.χ καύσεις ελαστικών ή μετάλλων εντός παράνομων καταυλισμών ή ανοιχτών οικοπέδων που χρησιμεύουν για τέτοιες καύσεις, παράνομων χωματερών) δημιουργεί μια αμφισβήτηση της θεσμικής επάρκειας και των ελεγκτικών μηχανισμών. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: αυτή η αδυναμία και αμφισβήτηση αποκαρδιώνει του πολίτες, υποσκάπτει τη υγιή ενεργή συμμετοχή των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων που αφορά τη δημόσια υγεία, ακυρώνει την πολιτική βούληση της Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί καθεστώς επανάπαυσης και απεμπόλησης των πολιτικής ευθύνης από αιρετούς ή σώματα ελέγχου.

Οι δε διοικήσεις και τα πληρώματα των ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικά την αντιπυρική περίοδο, απασχολούνται πολλές φορές με τέτοια περιστατικά δαπανώντας δυνάμεις ή ελέγχοντας καταγγελίες που δεν επιβεβαιώνονται. Καθότι παράνομα χυτήρια ή σημεία με άλλες καύσεις δεν ανιχνεύονται άμεσα. Δεν έχουν ενεργή καύση με φλόγα ή αφορούν υπολείμματα καύσεων που «αναδύουν» οσμές και ρύπους  προϊόντων καύσης πολλές ώρες μετά την έναρξή τους (π.χ με έναρξη πιθανής καύσης εντός άλλης χρονικής περιόδου από την ώρα της καταγγελίας).

Γνωρίζουμε ότιέχετε δημιουργήσει Παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικών Ρύπων με πρώτες περιοχές έρευνας τους Δήμους, Ελευσίνας και Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Σήμερα με την παρούσα επιστολή μου θέτω θέμα συνεχούς λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και  στις περιοχές μας αλλά και τη δημιουργία ενιαίου διεπιστημονικού και πολιτικού οργάνου συντονισμού κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ Βαθμού) σε 24ωρη βάση. Είναι η μόνη ελπίδα θεσμικής αντίδρασης και επιβεβαίωσης της εφαρμογής των νόμων της Ελληνικής μας Δημοκρατίας και έμπρακτης απόδειξης στους πολίτες μας ότι προστατεύουμε απόλυτα τη δημόσια υγεία. Η αδράνεια τις μεταμεσονύχτιες ώρες και η έλλειψη αντικειμενικής έρευνας των καύσεων πρέπει να σταματήσει.

 Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ευελπιστώ σε μια στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επισημαίνω ότι δεν θα ήθελα να εκληφθεί η παρούσα πρότασή μου ως προσπάθεια αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή Ασπροπύργου. Η υγεία όλων μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλες τις βαθμίδες διοίκησης.

 

Με τιμή και εκτίμηση,

 

 Μαρία Λιάκου,

Πολιτικός μηχανικός, μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ,

μέλος του Δ.Σ Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, Δημοτική σύμβουλος Ασπροπύργου-Μέλος του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε επίσης