Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Γενοκτονίας στην Πλατεία Γκορυτσάς (foto)

Γράφει:

Ασπρόπυργος

19/05/2021, 3:12 μμ

Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στην Πλατεία Γκορυτσάς για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας, έγινε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Γκορυτσάς στον Ασπρόπυργο.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Αττικής & Βοιωτίας ΓΟΧ κκ Χρυσόστομος.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στέφανο, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, η Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου “Οι Ακρίτες του Πόντου” κ Ιωάννης Σεπτούχας, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου “Παναγία Σουμελά” κ. Άννα Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων κ. Άννα Τσεραχίδη. Επίσης, παρευρέθηκε και κατέθεσε στέφανο ο κ.Γιάννης Ηλίας, επικεφαλής του συνδυασμού “ΑλλάΖΟΥΜΕ, και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Σοφία Μαυρίδη, έκανε ομιλία-αναφορά στην θλιβερή επέτειο για τα 102 χρόνια από την 19η Μαΐου 1919.

Για τη σημερινή ημέρα, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, δήλωσε:

«Πέρασαν 102 χρόνια από την φρικτή Γενοκτονία των Ομογενών Ποντίων από το καθεστώς των Νεότουρκων. 353.000 ψυχές, νέοι, γέροι, παιδιά, δεινοπάθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν μαζικά. Χιλιάδες Ορθόδοξες Εκκλησίες, σπίτια, κτήματα και περιουσίες καταστράφηκαν. Οι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων του Πόντου, εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, μονάχα ένα μικρό τμήμα τους κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στην μητροπολιτική πατρίδα. Ήταν το δικό μας Ολοκαύτωμα. Και ενώ το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και προσφάτως η Γενοκτονία των Αρμενίων δικαιώθηκε παγκόσμια, η Τουρκική ηγεσία, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την αναγνώριση του μαζικού αυτού εγκλήματος και προκαλεί, ασύδοτα.

Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μνημονεύουμε αυτήν την ημέρα. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Πάντα η 19η Μαΐου θα αποτελεί ημέρα βαρύτατου πένθους για τον Ασπρόπυργο. Η Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, βρίσκεται, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με κάθε μέσο, αρωγός στο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού και των χιλιάδων Ποντίων του Ασπροπύργου για να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Γενοκτονία και έτσι να αναπαυθούν εν δικαίω οι ψυχές των πεσόντων.

Και εξ όσων πιστεύω και φρονώ, εξετάζοντας την ρέουσα επικαιρότητα αλλά και συνομιλώντας με ιδιαίτερα πρόσωπα της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η ώρα που η Τουρκία θα κληθεί να αναγνωρίσει το βάρος των εγκληματικών ενεργειών της προς τους Έλληνες Ποντίους, πλησιάζει, αρχομένης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α.»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου “Οι Ακρίτες του Πόντου” έκανε την ακόλουθη δήλωση μέσω των social media:

Η επέτειος μνήμης της 19ης Μαΐου, στέλνει το μήνυμα για το δικαίωμα στη ζωή, στην μνήμη και την αποτροπή και αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων. Ηθικό και εθνικό χρέος για εμάς τους απογόνους των γενοκτονηθέντων είναι να αποδώσουμε φόρο τιμής στα 353.000 θύματα, που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς και το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923.

Το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το τρισάγιο των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Γκορυτσάς. Αμέσως μετά, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας και η κατάθεση στεφάνων.

Ευχαριστούμε θερμά, τον Μητροπολίτη Αττικής και Βοιωτίας κ.κ. Χρυσόστομο, τους πατέρες Κωνσταντίνο, Ματθαίο και Μιχαήλ, τον Δήμαρχο της πόλης μας κ. Νικόλαο Μελετίου, την Γενική Γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Αθηνά Σωτηριάδου, τον κ. Βαγγέλη Λιάκο, τον κ. Αθανάσιο Μπούρα και όλο το δημοτικό συμβούλιο Ασπροπύργου, καθώς και όλους όσους παρευρέθηκαν.

Με εκτίμηση, για το Δ/Σ

Δήμαρχος Ασπροπύργου κ. Νικόλαος Μελετίου

Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Αθανάσιος Μπούρας

Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος

Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου “Οι Ακρίτες του Πόντου” κ Ιωάννης Σεπτούχας

Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Αθηνά Σωτηριάδου

Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ασπροπύργου “Παναγία Σουμελά” κ. Άννα Παπαδοπούλου

Πρόεδρος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων κ. Άννα Τσεραχίδη

 

Διαβάστε επίσης