Εκλογές 2023: Με ατζέντα οικονομίας προς τις κάλπες η ΝΔ

Γράφει:

Εκλογές 2023, Πολιτική

04/04/2023, 7:21 πμ

Οι καλύτεροι μισθοί και οι άξονες του προγράμματος της Πειραιώς – Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έριξε ματιές προς τα δεξιά του κόμματος του, με τις αναφορές για τον φράχτη στον Έβρο και την περιοδεία του στην περιοχή, ο πρωθυπουργός, όμως, στρέφει εκ νέου την προσοχή του στο πεδίο της οικονομίας, το οποίο θα είναι από τις βασικές ενότητες του προεκλογικού λόγου της ΝΔ.

Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και τα focus groups που τρέχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα ζητήματα της οικονομίας θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου των πολιτών στις επικείμενες κάλπες.

Με αυτό το δεδομένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σε μια άτυπη έναρξη της τουριστικής περιόδου, και συναντήθηκε με την εκτελεστική επιτροπή του ΣΕΤΕ, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από την εξαιρετική πορεία του τουρισμού συνετέλεσαν, ώστε να υπάρχουν σημαντικά «μαξιλαράκια» για τη στήριξη της κοινωνίας κόντρα στις πληθωριστικές αυξήσεις. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα εκτρέψουν την τουριστική βιομηχανία από τους στόχους της, μιας και δεν φαίνεται να υπάρχει διεθνής ανησυχία για πολιτική αστάθεια.

mitotakis_aerodromio_in__2_

 

Ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, σε μια περίοδο που υφίστανται αναταράξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, πλην όμως η ελληνική επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ήδη το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο της ανάπτυξης που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2003 (από 1,8% του ΑΕΠ σε 2,3%). Εν συνεχεία, οι κ. Μητσοτάκης και Ντόναχιου θα μιλήσουν σε εκδήλωση που διοργανώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Ελληνικό Κόσμο, ενώ μια από τις βασικές θέσεις του πρωθυπουργού έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., κάτι που συζητήθηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Καλύτεροι μισθοί

Τα καλά μαντάτα της οικονομίας, άλλωστε, πρωταγωνίστησαν και χθες στο σποτάκι που ανέβασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα social media. «Σε 4 χρόνια η Ελλάδα πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη, προσέλκυσε επενδύσεις, μείωσε την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό, αναγέννησε τη ναυπηγική της βιομηχανία. Έχει βάλει τις βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και είναι στο χέρι μας να προχωρήσουμε σταθερά, πιο τολμηρά, μπροστά», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ήδη, πάντως, σε όλες του τις παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ένας από τους βασικούς στόχους της ΝΔ για την επόμενη τετραετία είναι οι καλύτεροι μισθοί, με «προίκα« αξιοπιστίας τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που ήδη έχουν γίνει από το 2019 ως σήμερα. Οι καλύτεροι μισθοί είναι μια από τις βασικές ενότητες του γαλάζιου προγράμματος που θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες, μαζί με τις παρεμβάσεις στο κράτος, το νέο ΕΣΥ, την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και το ειδικό πρόγραμμα που θα αφορά τους νέους.

Και οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Αυτό θα κάνει και αύριο, Τετάρτη, που θα βρεθεί στα Ιωάννινα, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα προγραμματίζει να βρεθεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοδεία που έχει μείνει σε εκκρεμότητα από τη μέρα της τραγωδίας των Τεμπών. Ως τότε θα έχει λυθεί και η απορία, αν ο πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπως είναι ως τώρα το κυρίαρχο σενάριο, ή θα προτιμήσει την εναλλακτική της Λάρισας, όπως ακουγόταν προ εβδομάδων. Και αυτό, καθώς γίνεται προσπάθεια να κλείσουν όλεςοι εκκρεμότητες για τα γαλάζια ψηφοδέλτια ως το τέλος της εβδομάδας, όπως έγραψε από χθες το protothema.gr.