Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στην τελική ευθεία για τις 1.000 κάλπες της Κυριακής

Γράφει:

Πολιτική

10/05/2022, 10:56 πμ

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής» επανέλαβε από την Κρήτη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάδειξη του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με ορόσημο την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής. Ανάμεσα σε ρακές, μαντινάδες και ευχές, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε χθες από την Κρήτη το προσκλητήριό του προς όλους τους πολίτες σε μια «μεγάλη γιορτή της αληθινής Δημοκρατίας», περιοδεύοντας στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Κατά την παραμονή του, μάλιστα, στο νησί δεν παρέλειψε να συναντήσει τους εθελοντές των εφορευτικών επιτροπών στην Κρήτη, ευχαριστώντας τους δια ζώσης για την συμβολή τους στο να «στήσουν μια άρτια διαδικασία, αδιάβλητη, σε όλη την Ελλάδα με 1.000 τμήματα από τον Έβρο έως την Γαύδο», στις 15 Μαΐου. Πίσω στην Αθήνα, εξακολουθούν με αμείωτο ρυθμό οι δοκιμές στο ηλεκτρονικό σύστημα, που θα υποστηρίζει τη διπλή ψηφοφορία της Κυριακής, αφού θα στηθούν δύο κάλπες (μία για την εκλογή Προέδρου και μία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής), σε σύνολο 1.000 εκλογικών τμημάτων στη χώρα.

Κάλπες- παράθυρο στην κοινωνία

Όσον αφορά στα εκλογικά τμήματα, τα οποία έχουν ήδη επιλεγεί, θα αναπτυχθούν σε δημοτικά κτίρια, αυτοδιοικητικές δομές και πολιτιστικά κέντρα, σηματοδοτώντας το κοινωνικό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέραν δηλαδή των κομματικών του οργανώσεων, ενώ έχουν προβλεφθεί και ασφαλιστικές δικλείδες ως προς το τεχνικό σκέλος της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εκάστοτε μέλος (νέο ή παλιό) θα καταχωρείται επί τόπου στο τάμπλετ του εκλογικού τμήματος (θα διατεθούν 1.000 τάμπλετ για ισάριθμα εκλογικά τμήματα) και θα τσεκάρεται η άπαξ ψήφος του στο σύστημα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπτώσεις διπλοεγγραφών.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Υψηλή ετοιμότητα εμφανίζει η Κουμουνδούρου και στην επικοινωνιακή της καμπάνια, η οποία θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπηρετήσει το στόχο της μαζικής προσέλευσης στην εκλογή των ανώτατων κομματικών οργάνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εστιάζοντας στα μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, στο κόστος των καυσίμων και στην στεγαστική κρίση, ενώ την καμπάνια θα κορυφώσει βίντεο με το μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης.

Περιοδείες Τσίπρα

Στην κινητοποίηση της κοινωνικής βάσης, αλλά και του κομματικού μηχανισμού με ορίζοντα το εκλογικό εγχείρημα της Κυριακής, κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά διαδοχικών επισκέψεων και δημόσιων εμφανίσεων αυτήν την εβδομάδα. Έχοντας επιστρέψει χθες από το Ρέθυμνο, ο κ. Τσίπρας θα τοποθετηθεί σήμερα από το βήμα της Βουλής, καθώς συζητείται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ίδιου και του κόμματός του. Επιπλέον, θα παραχωρήσει σήμερα διακαναλική συνέντευξη στα περιφερειακά μέσα της χώρας, η οποία θα προβληθεί στις 10 απόψε το βράδυ. Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί εκ νέου την Πέμπτη, οπότε θα συζητηθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία. Ακολούθως, επόμενος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αύριο, Τετάρτη η Θεσσαλονίκη, ενώ την Παρασκευή θα περιοδεύσει στην Άρτα και στο Αγρίνιο.

Θερμό κλίμα

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση από το κλίμα που εισπράττει ο επικεφαλής του κόμματος σε όλες τις τελευταίες περιοδείες του, διαπιστώνοντας θέρμη στην πολιτική ατμόσφαιρα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Με ζητούμενο, πάντως, το κοινωνικό συμφέρον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χθες πως «κάνουμε πράξη την απόφαση του Συνεδρίου μας να δυναμώσουμε το κόμμα μας. Κυρίως όμως να δυναμώσουμε την επιθυμία του λαού για μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του και να προστατεύσουμε την κοινωνία που για άλλη μία φορά βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δυσκολία», θέτοντας τον πήχη «πολύ ψηλά» για το κόμμα του.

300 θέσεις, 776 υποψήφιοι

Σχολιάζοντας την εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε (σε αντίθεση με την πρακτική άλλων κομμάτων που έχουν εκλέξει Πρόεδρο από τη βάση), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εισάγει «καινά δαιμόνια», αφού την Κυριακή θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται πανελλαδική διαδικασία για να ψηφιστούν 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, από τις 776 υποψηφιότητες.

Η σύνθεση των νέων κομματικών οργάνων, όπως αυτή θα προκύψει από τις κάλπες της Κυριακής, συνιστά τον «πρώτο γύρο» για την ολική επαναφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς «για μας ο πήχης είναι πολύ ψηλά είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατ. ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών, εκεί είναι ο δικός μας πήχης», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ακόμη, ο ίδιος εξήγησε ότι «στις εσωκομματικές διαδικασίες μας δεν μπορούμε να βάλουμε τον πήχη γιατί είναι και για μας μια πρωτόγνωρη διαδικασία», σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενισχυμένος», αφού η διοργάνωση θα «είναι μια γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής και όσοι περισσότεροι τότε καλύτερα».

Διπλό μήνυμα

Ως προς την πολιτική τους ανάγνωση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι κάλπες της Κυριακής θα στείλουν ηχηρό, διπλό μήνυμα, καθώς πέραν από το «μήνυμα ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αποτελέσει «ταυτόχρονα μήνυμα πολιτικής αλλαγής», στέλνοντας, δηλαδή «τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά, άλλωστε, ότι οι εκλογές θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό καθώς «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης εξελέγησαν με ένα πρόγραμμα και υπόσχεση για προοπτική και ευημερία για τη μεσαία τάξη και εδώ και τρία χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης περνά πιο δύσκολα από ποτέ άλλοτε», όπως σημείωσε χθες, διαβλέποντας την ίδια ώρα ότι «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής» αναφορικά με τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε από την Κρήτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα δικαιώνεται για την περίοδο ‘15-‘19, καθώς «βλέποντας και συγκρίνοντας ο κόσμος, πώς με την τρόικα πάνω από το κεφάλι κατάφερες να βγάλεις τη χώρα απ’ τη δίνη στηρίζοντας τούς πιο αδύναμους και σήμερα πώς αυτοί, χωρίς τρόικα, μνημόνια και δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουν λεηλατήσει ξανά τον δημόσιο πλούτο», εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για «πλιάτσικο».

Περιμένοντας τα…600αρια

Από το φάσμα της κριτικής του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ενεργειακή ακρίβεια, αλλά και στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ενόψει και της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Μιλώντας χθες στο ρ/σ Zapra Radio, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως ο Πρωθυπουργός, ενώ λέει ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία, βγήκε ο ίδιος με τις παρεμβάσεις του να πει ότι θα δώσει κάποια αναδρομικά, για μήνες που αφορούν περίοδο πριν να ξεκινήσει ο πόλεμος. Κατά τον κ. Τσίπρα, όμως, «αποδεικνύονται και απάτη, που θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς των πολιτών». «Θα περιμένουν 600άρια και δεν θα βρούνε. Να μας πει πώς γίνεται σε 4,2 εκατ. καταναλωτές να δίνει 280 εκατ, και να μιλά για 600άρι ή έστω έως 600», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε επίσης