Εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής: Βλέπουν προσέλευση – ρεκόρ με πάνω από 220.000 ψηφοφόρους

Γράφει:

Πολιτική

08/11/2021, 12:31 μμ

Οι 6 υποψήφιοι περιμένουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου όχι μόνο οργανωμένους του κόμματος, αλλά και πολίτες που είχαν αποστασιοποιηθεί – Λοβέρδος με βραχεία κεφαλή στο γενικό κοινό, η πρώτη ένδειξη των γκάλοπ

Στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ., που όσο πλησιάζει προς τις εσωκομματικές κάλπες θυμίζει όλο και περισσότερο… ΠΑΣΟΚ, εισέρχονται οι έξι υποψήφιοι έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η επίκληση του ΠΑΣΟΚ και της απήχησης που είχε στην κοινωνία μέχρι τα χρόνια της κρίσης αποτελεί, όπως φαίνεται, για το σύνολο των υποψηφίων την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την καλλιέργεια προσδοκιών στον διάλογο με τους πολίτες και αντιμετωπίζεται ως βήμα ενθάρρυνσης μελών και φίλων να προσέλθουν στις κάλπες. Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου είναι, άλλωστε, το κοινό τους στοίχημα και η προϋπόθεση για τη δυναμική επανεκκίνηση την οποία υπόσχονται, με κεντρικό στόχο στη συνέχεια τη μικρή απογείωση των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ. στις εθνικές εκλογές.

Τα στρατηγεία των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου, Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Χάρη Καστανίδη και Παύλου Χρηστίδη εκτιμούν ότι η προσέλευση -αν δεν χτυπήσει με νέα ρεκόρ η πανδημία- μπορεί να ξεπεράσει εκείνη του 2017 με τους 212.000 ψηφοφόρους στις κάλπες. Κάνουν, δε, λόγο για βάσιμες ενδείξεις και ισχυρά μηνύματα συμμετοχής όχι μόνο από τον οργανωμένο κόσμο του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και από κεντροαριστερούς πολίτες που είτε είχαν αποστασιοποιηθεί, είτε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στην κούρσα καθώς και οι ισχυρές υποψηφιότητες Λοβέρδου και Ανδρουλάκη έχουν ήδη κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό και τους παροπλισμένους των οργανώσεων – και το κυριότερο: δημιουργούν πολλαπλασιαστές σε κάθε περιοχή καθώς απευθύνονται σε όλες τις γενιές και σε όλα τα κοινά», πιστεύει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από τους υποψήφιους και το team των υποστηρικτών τους. Ο ίδιος επιμένει, πάντως, ότι το παζλ θα αργήσει να αποκτήσει σταθερή εικόνα και ως εκ τούτου δύσκολα οι δημοσκοπήσεις θα καταφέρουν να αποτυπώσουν με ασφάλεια το κλίμα που συναντούν στο Λεκανοπέδιο και την Περιφέρεια σε σχέση με την περπατησιά των υποψηφίων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από μετρήσεις στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται να προηγείται με βραχεία κεφαλή, με τους Γιώργο Παπανδρέου και Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθούν με μικρή διαφορά.

Τα δυνατά χαρτιά

Ο κ. Παπανδρέου μπαίνοντας τελευταίος στο παιχνίδι δίνει μάχη με τον χρόνο, ξεκινά και ποντάρει στις περιοδείες ανά την Ελλάδα και επιλέγει για πρώτους σταθμούς τα άλλοτε ισχυρά παπανδρεϊκά κάστρα, την Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Οι επιτελείς του πιστεύουν ότι μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα θα δώσει η σημερινή κίνηση υποστηρικτών και φίλων γύρω από την υποψηφιότητά του να συναντηθούν την ίδια ώρα, την ίδια ημέρα σε κάθε πρωτεύουσα νομού και στις μεγάλες πόλεις. Οι διάφορες συναντήσεις ανά την Ελλάδα των δικτύων των παπανδρεϊκών θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι και έχουν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, χαρακτηριστικά αυτοοργάνωσης – λέξη με διακριτή δύναμη στα ιδρυτικά χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Το σύνθημά τους είναι «σε μια πολιτική μάχη δεν περισσεύει κανείς» και το κάλεσμά τους  απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες «ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση του καθενός, την κοινωνική τάξη, το φύλο, το χρώμα, την ηλικία».

Ο πρώην πρωθυπουργός με τις δημόσιες παρεμβάσεις του θα προσπαθήσει να πείσει ότι υπό την ηγεσία του δεν πρόκειται το ΚΙΝ.ΑΛ. να αναζητήσει συνεργασία είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και δική του προτεραιότητα είναι να μεγαλώσει ξανά η παράταξη και να την παραδώσει στη νέα γενιά λειτουργώντας ως εμβρυουλκός νέων στελεχών και ιδεών.

Ο κ. Λοβέρδος οργώνοντας εδώ και έναν χρόνο τη χώρα έχει ήδη εξασφαλίσει με τις περιοδείες δίκτυα υποστηρικτών ανά την Ελλάδα. Δυνατό σημείο στον χάρτη του είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου η κυρία Εύα Καϊλή, που στηρίζει την υποψηφιότητά του, θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά της εκλογικής του μάχης. Ο κ. Λοβέρδος υποστηρίζεται από τους βουλευτές Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και τις κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου, τους πρώην βουλευτές Λεωνίδα Γρηγοράκο και Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ενώ την εκπροσώπηση έχει αναλάβει ο Σπύρος Καρανικόλας, που θα βρίσκεται και στη συνάντηση για τους όρους του ντιμπέιτ που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη.

«Περισσότερο ΠΑΣΟΚ»

Ο κ. Λοβέρδος ντύνει με περισσότερο ΠΑΣΟΚ τον σχεδιασμό του, δεσμεύεται ότι με τον ίδιο στο τιμόνι «θα βγουν οι κομματικοί μηχανισμοί από την πρίζα» και ποντάρει στη στήριξη κεντροαριστερών πολιτών που κινούνται και εκτός των κομματικών τειχών.

«Ναι» στην αρένα των ντιμπέιτ λένε και οι έξι υποψήφιοι. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει προτείνει τη διεξαγωγή δύο στον πρώτο γύρο και ένα πριν από την τελική μάχη. Επί του παρόντος διοργανώνει τις περιοδείες του με στόχο να ξεκινήσει από τη Θράκη και τη Μακεδονία και να καταλήξει στα πάτρια εδάφη της Κρήτης. Για το ενδιάμεσο, το επιτελείο του διοργανώνει μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, «που θα κάνει αίσθηση για την προσέλευση και τη συμμετοχή του κόσμου». Ο ίδιος αποφεύγει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις με τους συνυποψηφίους Παπανδρέου – Λοβέρδο και επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο ηγέτης-εκφραστής των νεότερων γενιών. Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι παρεμβάσεις του για το πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για τη στήριξη των νέων ζευγαριών, των νέων επιστημόνων κ.ά.

Ο κ. Γερουλάνος μαζί με τους συνεργάτες του επισκέπτονται με ένα βανάκι και σύνθημα «Η αλλαγή είσαι εσύ» πόλεις ανά την Ελλάδα. Εστιάζει στην ανάδειξη συγκεκριμένων λύσεων για κάθε πρόβλημα, με προοδευτικό πρόσημο και, όπως οι κύριοι Καστανίδης και Χρηστίδης, διεκδικεί με τις περιοδείες μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων στις κάλπες.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε επίσης