Εκλογές στη Γαλλία: Θρίαμβος Μακρόν με 58,55%

Γράφει:

Κόσμος

25/04/2022, 12:03 μμ

Θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν με 58,55% έναντι 41,45% της Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Το επίσημο exit poll στις 21:00 ώρα Ελλάδος επιβεβαίωσε την άνετη επικράτηση Μακρόν για δεύτερη προεδρική θητεία στο Ελιζέ.

Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,99% ( 32.077.537 ψηφίσαντες), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσοστό αποχής άγγιξε το 28,01%, αριθμός-ρεκόρ σε β’ γύρο προεδρικών εκλογών, από το 1969 και μετά.

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν επανεκλέγεται στην προεδρία με 58,55%

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας επανεκλέγεται για άλλη μια πενταετή θητεία με ποσοστό 58,55% έναντι 41,45% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση, νωρίτερα, του Ipsos-Sopra Steria για τα δίκτυα της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, του γαλλικού ραδιοφώνου και τα France 24-RFI-MCD.

Σύμφωνα με έρευνα του BFMTV, ο Μακρόν είχε μαζί του το 75% από τους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα η Μαρίν Λεπέν είχε το 68% των εργαζομένων.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο επιτελείο του Μακρόν αλλά και στην περιοχή γύρω από τον πύργο του Άϊφελ όπου έχουν συγκεντρωθεί οι υποστηρικτές του Μακρόν για να πανηγυρίσουν.

Οπαδοί του Μακρόν πανηγυρίζουν -Φωτογραφία: AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Ενωτικός Μακρόν στην επινίκεια ομιλία του- «Από σήμερα θα είμαι πρόεδρος όλων»

Ενωτικός εμφανίστηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στην επινίκεια ομιλία του, μετά την επανεκλογή του στις εκλογές της Γαλλίας.

Κρατώντας το χέρι της συζύγου του, πρώτη κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ, και περιστοιχισμένος από παιδιά και εφήβους, ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο Πεδίο του Άρεως (Champ de Mars), στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, υπό τους ήχους της «Ωδής στη Χαρά» του Μπετόβεν, επίσημου ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και πριν από πέντε χρόνια.

«Παντού σε ολόκληρη τη Γαλλία και στα υπερπόντια εδάφη, σας ευχαριστώ! (…) Γνωρίζω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί ασπάζονται τις ιδέες μου, αλλά για να ορθώσουν φραγμό στην ακροδεξιά. Θέλω να τους τονίσω ότι η ψήφος αυτή με καθιστά υπεύθυνο απέναντί τους για τα επόμενα πέντε χρόνια επειδή ενίσχυσαν την δημοκρατία. (…) Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικό, κοινωνικό βασισμένο στην εργασία, ένα σχέδιο απελευθέρωσης των επιχειρηματικών, πολιτιστικών μας δυνατοτήτων, ένα σχέδιο που θέλω να φέρω εις πέρας τα επόμενα πέντε χρόνια και να απαντήσω στις διαιρέσεις και τις διαφορές συνεχίζοντας για μια κοινωνία πιο δίκαιη για την ισότητα ανδρών – γυναικών. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι και απαιτητικοί γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Είναι κι ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας θυμίζει ότι ζούμε τραγική εποχή. Η Γαλλία πρέπει να δείξει την δύναμή της», είπε ο Μακρόν, μεταξύ άλλων.

Λεπέν: Μεγάλη επιτυχία το ποσοστό μας

Η Μαρίν Λεπέν μιλώντας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αναγνώρισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε. Η ακροδεξιά υποψήφια χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Μακρόν ανέφερε ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για την ίδια πολύ μεγάλη επιτυχία. Παραδέχθηκε ότι σήμερα δόθηκε πολύ μεγάλη εξουσία στον Μακρόν, αλλά και ότι η ίδια έχει μεγάλη δύναμη να ασκήσει αντιπολίτευση στα πεπραγμένα Μακρόν. «Από σήμερα ξεκινά η μεγάλη μας μάχη για τις βουλευτικές εκλογές» δήλωσε η ηττημένη Λεπέν.

Πηγή:iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης