Εισαγγελική παρέμβαση για τα άγρια επεισόδια στo ΕΠΑΛ Σταυρούπολης – Τρεις συλλήψεις, δύο τραυματίες

Γράφει:

Ελλάδα

29/09/2021, 1:32 μμ

Πεδίο μάχης για δεύτερη μέρα το σχολείο στη Σταυρούπολη – Υπουργείο Παιδείας: Βίαιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές – Δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κακώσεις στο κεφάλι – Ποιοι πρωτοστάτησαν και πώς άρχισε η κόντρα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα επεισόδια έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει:

Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Τρεις συλλήψεις για τα νέα επεισόδια στη Σταυρούπολη

Στο μεταξύ για τα  πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

Πρόκειται για τρεις ανήλικους, οι οποίοι φαίνεται να κινούνταν προς το σχολείο για να συνδράμουν τα άτομα που βρίσκονται εντός του συγκροτήματος. Πάνω τους βρέθηκαν αιχμηρά αντικείμενα και γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Την ίδια ώρα, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών μεταφέρθηκαν με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο.

Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πολλοί από τους κουκουλοφόρους εντός του προαύλιου χώρου, που επιτίθεντο κατά όσων βρισκόταν εκτός, πραγματοποιούσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή είχε χαρακτήρα άκρως επιδεικτικό, αφού γινόταν κατά συρροή από τα άτομα αυτά, τα οποία δεν δίσταζαν να χαιρετούν κατ’ αυτόν τον τρόπο μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους, που κάλυπταν τα επεισόδια.

Αυτή την ώρα, οι φοιτητές έχουν αποχωρήσει από το σημείο όπου η αστυνομία τους είχε απωθήσει για περίπου 1,5 ώρα, προκειμένου να τους κρατήσει σε απόσταση από την περίμετρο του σχολείου, καθώς τα άτομα που τους επιτέθηκαν νωρίτερα προσπαθούσαν και πάλι να εισέλθουν στον αύλειο χώρο για να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο νέας επίθεσης.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Στο μεταξύ, μέλη συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων απευθύνθηκαν σε εκπαιδευτικούς του σχολείου κατηγορώντας τους ότι επιτρέπουν τη είσοδο εξωσχολικών ακραίων στοιχείων.

Η ταυτότητα των μαθητών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια

Την ταυτότητα των μαθητών που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια έδωσε νωρίτερα ο καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο Thestival:

«Πρόκειται για μαθητές των δύο σχολείων που δηλώνουν εθνικιστές. Είναι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και έχουν εμπειρία από επεισόδια και πορείες. Μας λένε ότι δεν ανέχονται να έρχονται έξω από το σχολείο υποστηρικτές αντίθετης ιδεολογίας και να διαδηλώνουν. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να έρθει στο σχολείο για να μορφωθεί και όχι να μαλώνει για τις ιδεολογικές διαφορές».

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί, ο χώρος έξω από τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετατράπηκε για δεύτερη ημέρα  σε πεδίο μάχης.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια, φοιτητικοί σύλλογοι και αντιφασιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο.

Ωστόσο, νωρίς το πρωί κουκουλοφόροι εισέβαλαν μέσα στο προαύλιο του σχολείου και επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, κροτίδες και άλλα αντικείμενα.

 

Ανήλικες έδειραν δύο συμμαθήτριές τους

Mετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους μαθητές και φοιτητές, θύματα ξυλοδαρμού έπεσαν και δύο ανήλικες μαθήτριες.

Οι δύο μαθήτριες εξήλθαν από το σχολείο με δάκρυα στα μάτια, καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθήτριές τους, εντός του ΕΠΑΛ. Να σημειωθεί ότι, μία εκ των δύο κοριτσιών, καταγγέλλει ότι την απείλησαν επειδή είναι μέλος του 15μελους του σχολείου.

«Δεν γίνεται να ζούμε με το άγχος»

Γονείς μαθητών του σχολείου εκφράζουν την αγωνία τους για τα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από το σχολείο των παιδιών τους. «Δεν γίνεται να ζούμε με το άγχος» δήλωσε στο thestival πατέρας μαθήτριας της Α’ Λυκείου.

«Είμαστε εθνικιστές»

Μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια μίλησε στο thestival για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο του.

«Πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους» δήλωσε ο μαθητής. Ερωτώμενος για το τι κοινό έχουν οι μαθητές που προκαλούν τα επεισόδια απάντησε: «Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μας λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί».

«Ξέρουμε ότι είναι μαθητές του σχολείου»

Σε δήλωσή του στο thestival φοιτητής της ΕΑΑΚ δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αυτοί που μας επιτέθηκαν χθες είναι μαθητές του σχολείου και γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Είναι οπαδοί και έχουν κάνει κι άλλα πράγματα στην πόλη. Μπορεί να φοράνε κουκούλες αλλά πριν τις βάλουνε βλέπουμε τα πρόσωπά τους. Θέλουμε να νιώσουν οι μαθητές του σχολείου ότι είμαστε δίπλα τους και δεν θα τους αφήσουμε απροστάτευτους από αυτούς τους φασίστες συμμαθητές τους. Πρέπει να αποβληθούν από το σχολείο. Δεν μπορούν να υπάρχουν συνεχιστές της Χρυσής Αυγής μέσα στα σχολεία».

Κουκουλοφόροι κυκλοφορούν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του σχολείου

 

Το χρονικό της κόντρας

Την Τρίτη, μέλη φοιτητικών παρατάξεων που ανήκουν στο σχήμα των ΕΑΑΚ είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από τη σχολική μονάδα, καταγγέλλοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο ενημερωτικής τους δράσης (μοίρασμα φυλλαδίων) έξω από σχολεία, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς.

«Μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής», ανέφεραν μετά την λήξη του επεισοδίου εκπρόσωποι των φοιτητών, καλώντας σε «αντανακλαστική αντιφασιστική κινητοποίηση» στη Σταυρούπολη εντός της ημέρας.

Το περιστατικό ερευνάται από τη διεύθυνση ασφάλειας της αστυνομίας.

Με πληροφορίες από thesstoday, thestival, voria, grtimes

Διαβάστε επίσης