Διεθνής Τύπος: Για πρώτη φορά ομοφυλόφιλος υπουργός στην Ελλάδα, από κεντροδεξιά κυβέρνηση

Ελλάδα, Πολιτική

05/01/2021, 3:40 μμ

Δεν είχε περάσει μια ώρα από την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και η Ελλάδα έγραφε στα διεθνή μέσα μια είδηση με την ένδειξη «ιστορική». Η απόφαση του Πρωθυπουργού να ορίσει τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού έγινε τίτλος όλου του ανασχηματισμού διεθνώς, με την αναφορά ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα ανοιχτά ομοφυλόφιλος μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ηταν το Associated Press αυτό που πρώτο μετέδωσε την είδηση και έφτασε σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανά την γη. Eξι λέξεις στον τίτλο, που καταγράφηκε ως ιστορικός: Greece names first openly gay minister, δηλαδή «Η Ελλάδα ορίζει τον πρώτο ανοιχτά γκέι υπουργό».

Εχει ενδιαφέρον στο κείμενο αναφέρεται ότι η «κεντροδεξιά κυβέρνηση» τοποθέτησε το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο μέλος ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζει ότι πρόκειται για αναβάθμισή του Νικόλα Γιατρομανωλάκη από τη θέση του γενικού γραμματέα σύγχρονου Πολιτισμού, ενώ ακολουθεί αναφορά στο γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών και υγείας παρέμειναν στις θέσεις τους.

Ένα βήμα παραπέρα πηγαίνει η γερμανική Bild, που μετά την είδηση και τις ευρύτερες αναφορές στη νέα κυβέρνηση επισημαίνει ότι «Ο Γιατρομανωλάκης μπορεί να εξελιχθεί στο νέο αστέρι της κυβέρνησης». Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η Ελλάδα αποκτά τον πρώτο της gay υπουργό!».

O βρετανικός Ιndependent σημειώνει ήδη στον υπότιτλο «Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γράφει ιστορία με τον νέο του ρόλο ως υφυπουργός Πολιτισμού». Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνει και το tweet που έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Aλέξης Πατέλης σημειώνοντας «μια ιστορική μέρα για LGBTI+ εκπροσώπηση, μια μεγάλη νίκη για την αξιοκρατία και την ορθότερη λήψη αποφάσεων μέσω της διαφορετικότητας». Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Πατέλης δήλωσε πρόσφατα ότι «η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές», μιλώντας στον Φώτη Σεργουλόπουλο.

H Daily Mail, που φιλοξενεί ακόμη και φωτογραφία του Νικόλα Γιατρομανωλάκη με τον σκύλο του, τον Βρασίδα, και την γάτα του τον Πάτρικ, εστιάζει στον τίτλο στο γεγονός ότι ο νέος υφυπουργός σύγχρονου Πολιτισμού είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, έχει σπουδές στο Harvard και είναι 44 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η New York Post, η Washington Post και δεκάδες άλλα διεθνή μέσα, ως και οι Times of India.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης