Δημήτρης Τσουβαλάς: Ο Απρόπυργος χρειάζεται ολιστικό Rebranding»

Γράφει:

Εκλογές 2023

04/10/2023, 5:57 μμ

Ο Απρόπυργος χρειάζεται ολιστικό Rebranding» – Ξεκινώντας από τα μικρά, αλλάζουμε τα μεγάλα.

Συνέντευξη του Δημήτρη Τσουβαλά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τον συνδυασμό “Ασπρόπυργος Μπροστά” στον Ελεύθερο Τύπο.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Υπήρχε πάντα έντονο το ενδιαφέρον μου για τα προβλήματα και η θέληση μου να προσφέρω και να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου. Από τα φοιτητικά μου χρόνια δραστηριοποιήθηκα στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας. Η ενασχόληση μου με την Τοπική Αυτοδιοίκησή ξεκινάει από τη φιλία μου με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ασπρόπυργος Μπροστά», Αλέξανδρο Μυλωνά με τον οποίο έχω συνεργαστεί και σε επαγγελματικό επίπεδο όντας συνάδελφοι μηχανικοί.

Έναν άνθρωπο νέο, με φρέσκιες ιδέες που μοιραζόμαστε κοινό όραμα για ένανΑσπρόπυργο πολύ διαφορετικό από αυτόν που είναι σήμερα. Έναν Ασπρόπυργο που θα αγκαλιάζει τους ολίτες του, προσφέροντας τους ασφαλές περιβάλλον να αναπτύξουν τη ζωή τους και τις δυνατότητες τους. Έναν Ασπρόπυργο μείσες ευκαιρίες για όλους.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Ασπροπύργου;

Κάθε τμήμα του Ασπροπύργου αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από ολιγωρίες και παραλείψεις χρόνων. Δεν πρέπει όμως να γενικεύσουμε τα προβλήματα, ή να δώσουμε έμφαση μόνο σε συγκεκριμένα ζητήματα. Κάθε πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημότης του Ασπροπύργου πρέπει να θεωρείται σημαντικό. Ξεκινώντας από τα μικρά, αλλάζουμε τα μεγάλα.

Αδιαμφισβήτητα, όμως, τα προβλήματα που συναντάμε, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες γειτονιές του Ασπροπύργου είναι η καθαριότητα, η ασφάλεια, η έλλειψη πρασίνου, η υποβάθμιση του εριβάλλοντος, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα του οδικού δικτύου κυρίως.

Ο πολιτισμός, το περιβάλλον, τα έργα ανάπτυξης είναι στην αιχμή του δόρατος στην ατζέντα σας;

Όπως τόνισα και παραπάνω αναμφίβολα το περιβάλλον εντάσσεται στο κεντρικό προγραμματισμό του συνδυασμού μας «Ασπρόπυργος ΜΠΡΟΣΤΑ». Όμως όλα είναι αλληλένδετα και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε έργα σε κάθε πυλώνα της δημόσιας πολιτικής. Δεν γίνεται να έχουμε έργα ανάπτυξης χωρίς την πρόνοια για κοινωνική πολιτική, ούτε να ενισχύσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα στον Ασπρόπυργο χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει ένα καθαρό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, όμως, έχουμε καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη νέας ζωής με σκοπό τόσο την οικονομική ανάπτυξη του Ασπροπύργου, όσο και τον αλληλένδετο περιορισμό της παραβατικότητας που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με γνώμονα ότι βάζουμε τέλος στους μαύρους καπνούς που μας πνίγουν, το σχέδιό μας για τον τομέα του περιβάλλοντος περιλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία αυτόνομου τμήματος Πολιτικής Προστασίας και τη μείωση των ανεξέλεγκτων καύσεων με τη βοήθεια και συνεχή επιτήρηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Το σχέδιό μας για τον Ασπρόπυργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία χώρων πρασίνου, την ανάπλαση του αστικού κέντρου και τη δημιουργία πράσινων σημείων στην πόλη με σκοπό να προωθήσουμε την ανακύκλωση και τη χρήση των καφέ κάδων κομποστοποίησης.

Στον πολιτισμό, θα επανασχεδιάσουμε και θα αναδιαρθρώσουμε το φεστιβάλ τα «Θριάσια» με σκοπό να γίνει υπερτοπικός πόλος έλξης και θα εκμεταλλευτούμε τις προοπτικές που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία σύγχρονου πολυχώρου πολιτισμού και συνεδριακού κέντρου.

Πως θα καταφέρετε να αποτινάξετε την αντίληψη που έχει το ευρύ κοινό για τον Ασπρόπυργο, ότι πρόκειται για μια αυστηρά βιομηχανική περιοχή, ώστε να κάνετε ένα μη κάτοικο της περιοχής να την επισκεφθεί;

Πρέπει μέσω της πολιτικής που θα φαρμόσουμε να κάνουμε ένα «rebranding», μια επανίδρυση της ταυτότητας του του Ασπρόπυργου. Το οφείλουμε στους κατοίκους της και θα προσπαθήσουμε να ακούγονται για τον Δήμο μας μόνο θετικές ειδήσεις. Το «rebranding» φυσικά βασίζεται στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Όπως ανέφερα και παραπάνω τον επανασχεδιασμό των Θριασίων, την ανάπλαση του κέντρου και τη μείωση των ανεξέλεγκτων καύσεων.

Θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο έδαφος για την τοπική οικονομική και εμπορική ανάπτυξη, που σε συνδυασμό με μία πιθανή καμπάνια προσέλκυσης επισκεπτών, θα εφαρμοστεί μακροχρόνια ένα ολιστικό «rebranding» στον Ασπρόπυργο.

Σε ποιους τομείς πιστεύετε θα μπορούσατε να φανείτε χρήσιμος στην πόλη σας;

Είμαι εδώ για να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου και την εμπειρία που έχω από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία προς όφελος της πόλης μου. Είμαι μηχανικός και έχω τη διάθεση να εργαστώ για τον Ασπρόπυργο. Κατεβαίνω υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για να βοηθήσω από θέσεις ευθύνης να αλλάξει ο Δήμος μας προς το καλύτερο. Από τη στιγμή που στο μέτρο των δυνατοτήτων μου θα βοηθήσω τον Ασπρόπυργο να πάει μπροστά, σίγουρα θα είμαι χρήσιμος για την πόλη μου.

Γέννημα θρέμμα του Ασπροπύργου, ο Δημήτρης Τσουβαλάς μεγάλωσε και ζει στην πόλη της Δυτικής Αττικής, απ’ όπου έφυγε μόνο κατά την περίοδο των σπουδών του, που έλειπε στα Χανιά και στην Αγγλία. Είναι διπλωματούχος μηχανικός ορυκτών πόρων, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc με αντικείμενο Oil and Gas Enterprise Management στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen του Ηνωμένου Βασιλείου. Διατηρεί στην πόλη του Ασπροπύργου, το δικό του τεχνικό γραφείο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η επαγγελματική του δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, εστιάζει στην χρήση σύγχρονων γεωφυσικών μεθόδων έρευνας με ποικίλους στόχους, όπως τον εντοπισμό κοιτασμάτων ορυκτών πρώτων υλών και γεωθερμικών πεδίων σε συνεργασία με την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Επίσης δραστηριοποιείται στο κομμάτι Health and Safety ως μηχανικός υγιεινής και ασφάλειας σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε έντονα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Χανίων, διατελώντας συγγραμματέας του Πολυτεχνείου Κρήτης το διάστημα 2014-2015, ενώ το διάστημα από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χανίων. Το 2019 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με θητεία ως το 2022.

Μετά από ώριμη σκέψη, όπως λέει ο ίδιος, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Ασπροπύργου με τον συνδυασμό «Ασπρόπυργος Μπροστά» και Υποψήφιο Δήμαρχο τον Αλέκο Μυλωνά.