Γ.Κώτσηρας: Κάθε προσβολή του σώματος και της ψυχής είναι κατάσταση που μας συγκλονίζει ανθρώπινα και μας κινητοποιεί θεσμικά

Γράφει:

Πολιτική

21/02/2021, 4:42 μμ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής, Γιώργος Κώτσηρας, παραχώρησε συνέντευξη στο lesvospen.gr σχετικά με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και την τρέχουσα επικαιρότητα με το ελληνικό “me too”.

-Πώς αποτιμάτε την πολιτική κατάσταση; Εκτιμάτε ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις εξαγγελίες της;

Η Κυβέρνηση καλείται εδώ και ένα έτος να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτικών μεταρρυθμίσεων υπό καθεστώς μιας πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια υγειονομικής κρίσης. Και εκτιμώ ότι τα καταφέρνει και στα δύο μέτωπα με επιτυχία, με την καθοδήγηση και τη συστηματική προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη, επιχειρώντας να επιλύσει μια πολυσύνθετη εξίσωση υγειονομικής ασφάλειας, δημοσιονομικών δεδομένων και ανάγκης για βαθιές θεσμικές τομές. Συμμερίζομαι την κόπωση αλλά είμαστε στην τελική ευθεία πριν από την έξοδο από τη στενωπό. Η επάνοδος στην ομαλότητα θα καταδείξει το σοβαρό έργο υποδομής που έχει γίνει και αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

-Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας; Η τρέχουσα επικαιρότητα αποτελεί αφορμή επανεξέτασης του νομοθετικού πλαισίου;

Κάθε προσβολή του σώματος και της ψυχής είναι κατάσταση που μας συγκλονίζει ανθρώπινα και μας κινητοποιεί θεσμικά. Το θάρρος των προσώπων που υπέστησαν κακοποιητικές συμπεριφορές να καταγγείλουν τα περιστατικά αυτά συμβάλλει στην εμπέδωση μιας διαφορετικής κουλτούρας προστασίας, από την οποία πρέπει να εμπνευστούμε για το μέλλον.

Το νομικό οπλοστάσιο παρέχει διαχρονικά σημαντικές διασφαλίσεις για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων και την κύρωση των υπαιτίων. Χρήζει, ίσως, βελτιώσεων και τροποποιήσεων που πρέπει να διευκολύνουν  την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα ‘ναι απροστάτευτος.

Στο πλαίσιο αυτό, μελετούνται πράγματι εντοπισμένες αλλαγές, ιδίως στο επίπεδο της ποινικής αξιολόγησης συμπεριφορών που στρέφονται κατά ανηλίκων. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής παρακολούθησης του ΠΚ και έχει θέσει τα σχετικά ζητήματα. Κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που θα εγγυάται τη συστηματική συνοχή στο ποινικό δίκαιο. Η Διαρκής Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα βρίσκεται σε επιστημονική εγρήγορση και θα κινηθούμε με βάση την εκεί επεξεργασία.

Διαβάστε περισσότερα… στο lesvospen.gr

Διαβάστε επίσης