Γ. Κώτσηρας: Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και στην ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας

Γράφει:

Πολιτική

24/07/2021, 1:24 μμ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας στην εκδήλωση της Eurojust για την Ευρωπαϊκή Ποινική Δικαστική Συνεργασία

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, συμμετείχε την Παρασκευή 23 Ιουλίου στην εκδήλωση της Eurojust για την Ευρωπαϊκή Ποινική Δικαστική Συνεργασία, στην Αρεόπολη της Μάνης.

Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δικαστικής συνεργασίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων σε συγκεκριμένες πρόσφατες πρωτοβουλίες:

  • Στην ψήφιση του νόμου 4786/2021 για την Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/ 1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

 

  • Στην ψήφιση του Νόμου 4816/2021 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Τροποποίηση του ν. 4557/2018 – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Κώτσηρας καταλήγοντας τόνισε το εξής: « Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμευόμαστε πως θα εξακολουθήσουμε να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ με νομοθετικές πρωτοβουλίες ενισχύουμε τα νομικά εργαλεία του δικαστικού μας συστήματος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω εκδήλωση συμμετείχε ο Αντεισαγγελέας Εφετών, Εθνικό μέλος της Ελλάδας στη Eurojust και Εκπρόσωπος της Ευρώπης στο Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων, κ. Πάρης Αδάμης.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Λεωνίδας Κοτσαλής ήταν ο κεντρικός ομιλητής με θέμα: «Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο».

Επιπλέον, παρεμβάσεις έκαναν διακεκριμένοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί , όπως η Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών & Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), κ. Σταυρούλα Κουτουλάκου, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης, κ. Λάμπρος Τσόγκας, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας, κ. Γεώργιος Δούβας, ο  Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών & Εκπρόσωπος Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΜΕΑ), κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών & Αναπληρωτής του Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust, κ. Παναγιώτης Μανιάτης, η Ειδική Ανακρίτρια Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, κ. Ερωφίλη Σταθοπούλου, η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών & Επίκουρη Εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, κ. Κατερίνα Κολιοκώστα, και ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών & Βοηθός Εθνικού Μέλους της Ελλάδας στη Eurojust, κ. Ιωάννης Παπαθανασίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Καθηγητής – Κοσμήτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας.

Μεταξύ άλλων χαιρετισμό απηύθηναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο επ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας & Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η Εισαγγελέας Εφετών & Εθνική Ανταποκρίτρια για θέματα τρομοκρατίας, κ. Σταματίνα Περιμένη, ο Δήμαρχος Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης & η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, κ. Ανθή Μπαλιτσάρη.

Διαβάστε επίσης