Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων (βίντεο)

Γράφει:

Πολιτική

22/03/2021, 5:18 μμ

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 στην εκπομπή «BRIEFING» με τον Γιώργο Πιέρρο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα αδικήματα κατά των ανηλίκων και στις ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου.

Ο κ. Κώτσηρας σχετικά με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα , μετά από αξιολόγηση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα τόνισε ότι: «Από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Τσιάρας και εγώ επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και ετέθησαν κάποιοι συγκεκριμένοι άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστούν οι αλλαγές στο σημείο αυτό το προσεχές διάστημα.

Οι άξονες είναι οι εξής: α) ειδικά σε θέματα που αφορούν αδικήματα σε σχέση με τη γενετήσια ελευθερία, αλλά κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανηλικότητα να υπάρξει αυστηροποίηση ποινών όπου υπάρχει κενό στο δίκαιο, β) η επαναξιολόγηση του συνολικού πλαισίου της παραγραφής . Θα γίνει μια αξιολόγηση και της έκτασης της παραγραφής δηλαδή του συνολικού χρόνου που θα εκτείνεται η παραγραφή ενός αδικήματος, αλλά επίσης πολύ σημαντικό είναι σε όλα τα αδικήματα τα οποία αφορούν ανηλίκους, η παραγραφή να ξεκινάει κατ’ ελάχιστον από την ενηλικίωση του ανηλίκου και  γ) η κατά προτεραιότητα δικαστική εξέταση τέτοιας φύσεως υποθέσεων προκειμένου να αποφεύγουμε να υπάρχει μια πολυετή διαδικασία στην οποία έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης θύματα τέτοιων πράξεων, με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται εκ νέου και να μπαίνουν σε μια διαδικασία ψυχολογικής καταπόνησης».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης όσον αφορά τις ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου σημείωσε ότι: «Έχει περάσει ήδη το νομοσχέδιο αυτό από υπουργικό συμβούλιο. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες για να πάρει το δρόμο μετά για το Κοινοβούλιο, τις αρμόδιες επιτροπές και την διαβούλευση που θα γίνει εκεί. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, γίνεται ένα βήμα εκσυγχρονιστικό, ένα βήμα ουσίας αλλά και ισορροπίας μετά από 40 περίπου χρόνια στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Ο πυρήνας αυτής της πρωτοβουλίας είναι το παιδί, το νομοσχέδιο είναι απολύτως παιδοκεντρικό. Αφορά τα δικαιώματα του παιδιού και προσπαθεί να εξασφαλίσει το παιδί να μεγαλώνει ομαλά, με αγάπη και με ποιοτικό χρόνο και με τους δυο γονείς».

Διαβάστε επίσης