Γιώργος Τσίπρας: Με τα μέτρα… τηλεόρασης το κόστος σε 3-4 μήνες θα είναι πολύ μεγαλύτερο

Γράφει:

Δυτική Αττική, Πολιτική

07/04/2020, 2:43 μμ

Συνέντευξη του Βουλευτή Δυτικής Αττικής και αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργου Τσίπρα “Στο Κόκκινο” και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Σταϊκούρας, Άδωνις και στελέχη έχουν διαφορετικές θέσεις, τα μισά μέτρα είναι… για την τηλεόραση, η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά ως το 33%, η παράταση επιταγών δεν καλύπτει όσους θα τις εισέπρατταν, οι τράπεζες συνεχίζουν να εισπράττουν από συνεπείς δανειολήπτες, ενώ αντί να στηρίξουν το μισθολογικό κόστος οδηγούν επιχειρήσεις σε «μισό μισθό για ολόκληρη δουλειά» ή απόλυση με 800ευρο που είναι… 533 ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σταθερή θέση για την οικονομία, χθες μόλις ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα διπλασιάσουν τα μέτρα, άλλα στελέχη της ΝΔ λένε το ψευδέστατο για «τα περισσότερα στην Ευρώπη», ο Αδ. Γεωργιάδης είπε «καλά κάνουμε και παίρνουμε λίγα μέτρα, έχουμε μπροστά Μαραθώνιο», αλλά δεν καλύπτουν καν τους επόμενους 2-3 μήνες, είπε ο κ. Τσίπρας. Εκτός παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ το 50% όσων ανακοινώνουν είναι για την τηλεόραση, δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία.

Χαρακτηριστικά , η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά ίσως το 33% και… βλέπουμε για τις λεπτομέρειες, η παράταση επιταγών δεν καλύπτει αυτούς που θα την εισέπρατταν, το πάγωμα πληρωμών για συνεπείς δανειολήπτες δεν έφτασε ποτέ στις τράπεζες, ενώ τα 800 ευρώ είναι 530 καθαρά και η πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Αντί κάλυψης μισθολογικού κόστος επιχειρήσεων, τις προτρέπει είτε να δώσει μισό μισθό είτε να απολύσει με 800ευρο για 1-2 μήνες, όπως υπογράμμισε.

Την ώρα που πλήττεται συνολικά η οικονομία με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πάντες θέλουν στήριξη, ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, καθώς θα διαταραχθεί πραγματικά η «κουλτούρα πληρωμών» για την οποία τόσο κόπτονται ο Αδ. Γεωργιάδης και άλλοι. Το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε σε 3-4 μήνες θα είναι πολύ μεγαλύτερο, προειδοποίησε ο ίδιος.

Γι` αυτό είναι ανάγκη για γενναία μέτρα τώρα, να μην είναι πολύ μεγάλη η αναταραχή στην οικονομία, τώρα που υπάρχει συγκεκριμένη αλυσίδα χρηματοδότησης και ροών, τώρα που η αγορά λειτουργούσε, πληρώνονταν εργαζόμενοι, φόροι, προϊόντα και υπηρεσίες. Γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι να κοπούν, μια οικονομική πανδημία πτωχεύσεων και λουκέτων, μαζικών απολύσεων, κ.ο.κ.

Σε όλη την ΕΕ και τις ΗΠΑ το κράτος παρεμβαίνει με τεράστια κρατική παρέμβαση, τόνισε, τα μέτρα για την πανδημία πρέπει να φτάνουν άμεσα στις επιχειρήσεις και στην οικονομία. Ανέφερε χαρακτηριστικά πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ στην ΕΕ που προβλέπει ολόκληρο μισθό για μισή δουλειά, όχι μισό για ολόκληρη.

 

StoKokkino.gr

Διαβάστε επίσης