Βίλια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά για τέταρτη μέρα – εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί

Γράφει:

Δυτική Αττική

19/08/2021, 9:47 πμ

Για τέταρτη μέρα καίει η φωτιά στα Βίλια, ανησυχούν οι Αρχές καθώς αργότερα μέσα στην ημέρα θα δυναμώσουν οι άνεμοι.

Η ευρύτερη περιοχή στα Βίλια παραμένει υπό πύρινο κλοιό για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ τα ξημερώματα έγιναν εκκενώσεις οικισμών, χωρίς όμως να σταλεί μήνυμα από την υπηρεσία 112.

Πώς έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία ΠαρασκευήΚαραούλιΘέαΠανόραμα και Τιτάν.

 

Ανησυχία για την ενίσχυση των ανέμων

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά τα καμένα.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Πέταξαν τα εναέρια – Επιχειρεί και το Beriev

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Σύμφωνα με το MEGA, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση επίγειων δυνάμεων στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η φωτιά.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης