Αύριο η επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας-μέτρα ασφαλείας για τους πολίτες

Δυτική Αττική

11/07/2020, 12:09 μμ

Υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, η ελεγχόμενη εξουδετέρωση βόμβας παλαιού τύπου που βρέθηκε στο πολεμικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και θα λάβει χώρα την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, ώρα 7.30 π.μ. με μέγιστη διάρκεια επιχείρησης ως 4 ώρες.

Στην τελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, εχθές, Παρασκευή 10 Ιουλίου, ενημερώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος με ασφάλεια. Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι η ενημέρωση του κόσμου πρέπει να είναι άμεση και τέτοια ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς την απαραίτητη πληροφόρηση.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν Ιωάννης Λειβαδάρος, Γεώργιος Λιάκος, Αντώνης Αντύπας από την Πολιτική Προστασία, Αθανάσιος Χαντζής-Θεοφύλακτος Φαχαντίδης από την 112ΠΜ, Αναστάσιος Αντωνίου Από την ΔΑΥ, Ανδρέας Αντωνάκος από την ΓΓΠΠ, Γεώργιος Δανιγγέλης από το Α/Τ Ελευσίνας, Δημήτριος Πατράκης από την Δ/ντης ΔΙΠΥ Δυτ. Αττικής, Βασίλειος Ράπτης Δ/ντης Τρ. Ελευσίνος, Δημήτριος, Ρουμελιώτης από το ΤΤ Ελευσίνας, Αναστάσιος Χρηστίδης από τον Δήμο Ελευσίνας, Ευστάθιος Κυριάκης Δήμος Ασπροπύργου, Γιάννης Κάντας από Ολυμπία Οδός, Δέσποινα Αχλιώτα-Μαρία Καρέζη Συλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου.

 

Τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρήσουν οι πολίτες

Σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο:
– Οι πολίτες πρέπει να απομακρυνθούν σε ακτίνα 964 μ. από το σημείο που βρίσκεται το πυρομαχικό.
– Η κυκλοφορία απαγορεύεται εντός της ζώνης απομάκρυνσης των πολιτών (αστικός ιστός, οδικό δίκτυο) καθώς και την παράκαμψη κυκλοφορίας του Τμήματος της Λ. Νάτο που βρίσκεται εντός αυτής.
– Από το πρωί της Κυριακής, και από ώρας 7:15 θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, με εκτροπή για το ρεύμα από Αθήνα από την γέφυρα Ασπροπύργου και για το ρεύμα από Κόρινθο από την γέφυρα παραδείσου Ελευσίνας.
– Η μέγιστη ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης ανέρχεται σε 964 μέτρα και περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στο Δήμο Ελευσίνας και στον Δήμο Ασπροπύργου. Συμπεριλαμβάνονται περιοχές με κατοικίες νότια και δυτικά του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, όπως o οικισμός Ποντίων περιοχής Αεροδρομίου Ελευσίνας κ.λ.π.
– Επειδή, το σημείο όπου θα λάβει χώρα η εξουδετέρωσης του πυρομαχικού, συνορεύει με συνοικίες, για τους πολίτες που διαμένουν ή εργάζονται στις αναφερόμενες περιοχές θα ακολουθήσουν οδηγίες από τους αρμόδιους Δήμους οι οποίες θα ανακοινωθούν.

Η μέγιστη ακτίνα ζώνης της οργανωμένης απομάκρυνσης ανέρχεται σε 964 μέτρα και περιλαμβάνει περιοχές με κατοικίες και επιχειρήσεις, κυρίως στο Δήμο Ελευσίνας και στον Δήμο Ασπροπύργου. Συμπεριλαμβάνονται περιοχές με κατοικίες νότια και δυτικά του Στρατιωτικού Αεροδρομίου, όπως Ελληνοπόντιοι κ.λ.π.
Οι εκπρόσωποι της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ) αναφέρουν ότι πρόκειται για πυρομαχικό παλαιού τύπου, βόμβα 20lbs του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο βρέθηκε εντός του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Ελευσίνας και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του.

 

Η περιοχή απομάκρυνσης (εκκένωσης) για τον Δήμο Ελευσίνας ορίζεται ως εξής:

Νότια της ΝΕΟΑΚ και ανατολικά της γραμμής την οποία σχηματίζουν οι οδοί Πίνδου, Φουτρή, Ρ. Φεραίου, Πάρ. Ρ. Φεραίου, Ερμού, Ζαΐμη, Επισμ. Ν. Νέζη, Θερμοπυλών, Σουλίου, Μαραθώνος, Ωκεανίδων.
Βόρεια της ΝΕΟΑΚ και ανατολικά της νοητής γραμμής που βρίσκεται 200m δυτικά της οδού Αγριελαίας μέχρι τον Σαρανταπόταμο και μετά τον Σαρανταπόταμο ανατολικά της νοητής γραμμής που απέχει 100m από την οδό Γέλας μέχρι τα όρια του Αεροδρομίου. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται φυσικά και ο οικισμός Αεροδρομίου (οικισμός Ποντίων).

Κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών (ή εργαζόμενοι) πρέπει μέχρι ώρα 07:00π.μ. να τις έχουν εγκαταλείψει με δικά τους μέσα ή χρησιμοποιώντας τα λεωφορεία του Δήμου. Ένα λεωφορείο θα βρίσκεται έξω από το γήπεδο 5×5 (soccerland) και ένα έξω από το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας. Συνιστάται η απομάκρυνση και των οχημάτων.

Χώροι συγκέντρωσης θα είναι το δημοτικό parking (Χατζηδάκη & Νικολαΐδου), ο κήπος του Δημαρχείου Ελευσίνας και η πλατεία Ηρώων.

Στις ανωτέρω περιοχές και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μετακίνηση.

Επίσης θα απαγορεύεται η κίνηση στο τμήμα της ΠΕΟΑΚ από το ύψος της Χαλυβουργικής μέχρι τον κόμβο Παραδείσου.

Όποιος δεν συμμορφωθεί και δεν απομακρυνθεί από τις ανωτέρω περιοχές, θα το κάνει με προσωπική του ευθύνη και οπωσδήποτε πρέπει να παραμείνει σε κλειστό χώρο μέχρι τη λήξη της επιχείρησης.

Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για τους χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι Εκκλησίες, των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Στις περιοχές, οι οποίες θα εκκενωθούν, θα υπάρξει μέριμνα για προστασία της περιουσίας των πολιτών.

Επίσης το ΕΚΕΠΥ θα μεριμνήσει για την ύπαρξη ασθενοφόρων στην ευρύτερη περιοχή για άτομα χρήζονται βοήθειας.

Συνιστάται προς όλους τους πολίτες των περιοχών που βρίσκονται εντός των ζωνών οργανωμένης απομάκρυνσης να τηρήσουν τις οδηγίες προστασίας, να επιδείξουν ψυχραιμία, και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις εντολές των αρμόδιων οργάνων των εμπλεκόμενων Αρχών.

Η λήξη της επιχείρησης θα γίνει γνωστή με ηχητικό μήνυμα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2105541359

Διαβάστε επίσης