Αυτός θα είναι ο νέος Κορυδαλλός στον Ασπρόπυργο μαζί με μίνι «σχολή Ευελπίδων»

Γράφει:

Ασπρόπυργος

13/01/2020, 12:20 μμ

Οι νέες φυλακές θα γίνουν στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο σε έκταση 168 στρεμμάτων – που θ’ αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού, με το συνολικό κόστος κατασκευής να φθάνει ενδεχομένως μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ

Σε τουλάχιστον έναν χρόνο θα μπουν οι μπουλντόζες για την κατασκευή της νέας σύγχρονης φυλακής – στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο σε έκταση 168 στρεμμάτων – που θ’ αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού, με το συνολικό κόστος κατασκευής να φθάνει ενδεχομένως μέχρι και τα 300 εκατ. ευρώ. Ομως το σημαντικότερο είναι ότι στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί μια μίνι «Σχολή Ευελπίδων» με τουλάχιστον 5-6 δικαστικές αίθουσες και υποδομές για γραμματειακή υποστήριξη και άλλα, προκειμένου εκεί να πραγματοποιούνται σημαντικές δίκες και να μη χρειάζεται διαρκώς μεταγωγή επικίνδυνων κρατουμένων.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει «ανοικτή γραμμή» μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας για την κατάρτιση της περιβαλλοντικής και χωροταξικής μελέτης και όλου του ρυθμιστικού σχεδίου για την ανέγερση των φυλακών, τις διόδους πρόσβασης, τα συμπληρωματικά έργα για να μη δημιουργηθούν ζητήματα ασφάλειας των κατοίκων των γύρω περιοχών κ.λπ. Οπως εξάλλου για τις ειδικότερες χρήσεις γης που επιτρέπονται στην έκταση, τους ειδικούς όρους και τον συντελεστή δόμησης κ.λπ.

Ακόμη με νομοθετική ρύθμιση (στο άρθρο 83 του ψηφισθέντος φορολογικού νομοσχεδίου) η έκταση αυτή πέρασε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Μετά την ολοκλήρωση των χωροταξικών και περιβαλλοντικών μελετών θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για να αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία την ανέγερση των φυλακών, με στόχο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (το σχετικό έργο παρακολουθούν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου και η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου) την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

 

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, ωστόσο, άγνωστες παραμένουν οι αντιδράσεις των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής του Ασπροπύργου που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την κατασκευή των φυλακών καθώς θεωρούν ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή. Οπως επίσης και ότι ο δρόμος που οδηγεί στη φυλακή περνά από κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα για την ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ασπροπύργου έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη για να θέσουν τις ενστάσεις τους αλλά και να πληροφορηθούν ποια αντισταθμιστικά οφέλη μπορεί να έχει η περιοχή λόγω της κατασκευής των φυλακών.

Η απόφαση της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού – σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία – στον Ασπρόπυργο ελήφθη στα τέλη Αυγούστου κι αναφέρθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη περιοχή επελέγη από μια οκταμελή επιτροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με βάση 49 κριτήρια, ανάμεσα σε δέκα στρατόπεδα ή άλλους χώρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τα άλλα προτεινόμενα σημεία ήταν το στρατόπεδο Λιόση στα Λιόσια, το στρατόπεδο Γερακινής στη Μαλακάσα, το στρατόπεδο Μαχαίρα στον Αυλώνα, οι στρατιωτικές αποθήκες στα Δερβενοχώρια, η παλιά βάση Κατσιμιδίου στην περιοχή των Αφιδνών, το στρατόπεδο στα Λεγραινά, στο Σούνιο, ο αντίστοιχος χώρος στα Νέα Παλάτια Ωρωπού αλλά κι ένα ακίνητο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν ανάμεσα στα άλλα η σύνδεση με βασικούς οδικούς άξονες, η αποφυγή δημιουργίας πολεοδομικών προβλημάτων, οι αποστάσεις από νοσοκομεία, η βλάστηση και η κλίση του επιλεγόμενου χώρου, η ασφάλεια του χώρου για αποτροπή αποδράσεων, οι μεταγωγές κρατουμένων χωρίς δυσχέρειες, η διευκόλυνση στις μετακινήσεις των σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, η προσβασιμότητα από συγγενείς των κρατουμένων, δικηγόρους κ.ά.

Τα κριτήρια αυτά φαίνεται να πληρούσε η πρώην βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο που ήταν μία από τις 40 εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που άρχισαν να δημιουργούνται το 1953 στη χώρα μας κι έκλεισαν σταδιακά μετά το 1990. Στα 168 στρέμματα της παλιάς νατοϊκής βάσης αναμένεται να ανεγερθούν δύο κτίρια – πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος με δυνατότητα φιλοξενίας 600-700 ατόμων. Στον ίδιο χώρο πιθανόν να δημιουργηθούν ψυχιατρείο, νοσοκομείο φυλακών αλλά και υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ.

 

Επιβάρυνση

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφραστεί ενστάσεις από τη δημοτική Αρχή αφού, όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη περιοχή – ανήκει στην Πάρνηθα – έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί προ τριετίας. Επιπλέον η λειτουργία των φυλακών θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή του Ασπροπύργου που έχει διυλιστήρια, μεγάλες βιομηχανίες, διαλυτήρια πλοίων αλλά και τον κύριο ΧΥΤΑ της Αττικής. Ακόμη η δημοτική Αρχή εκφράζει τις διαμαρτυρίες της για ανεξέλεγκτη δράση ομάδων Ρομά στην περιοχή, για καταπατήσεις και για έξαρση της εγκληματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004 και το 2009 υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή σε αυτόν τον χώρο μιας φυλακής για τα αδικήματα που διαπράττονταν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αλλά και για την προοπτική να γίνει – προ δέκα ετών – χώρος παραμονής μεταναστών. Ακόμη την τελευταία 15ετία υπήρχαν προτάσεις στη συγκεκριμένη παλιά βάση να γίνουν δικαστικές φυλακές ή ακόμη και κέντρο εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε επίσης