Απαγόρευση Κυκλοφορίας λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Γράφει:

Δυτική Αττική

28/08/2020, 3:18 μμ

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σήμερα Παρασκευή 28 Αυγούστου, απαγορεύεται η κυκλοφορία λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου, σε ευπαθείς και δασικές περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Αναλυτικότερα, η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων-περιπατητών, για τις ημέρες εκείνες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4 & 5 (πολύ υψηλή και κατάσταση συναγερμού) σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές αναφέρεται στις παρακάτω περιοχές:

-ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ

Αποκλεισμός όλων των οδών που οδηγούν στο Ποικίλο Όρος καθώς και την περιοχή του όρους.

-ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ

Στις εξής θέσεις : οι περιοχές Καβαλάρη, Χάνι Ντουράκο (Αλεποχωρίου), Μάζι προς Αέρα, Βαθύ Πηγάδι, Γκούρα, Σώρα, Καμαράκι καθώς και αποκλεισμός α) Ελατοδάσους Natura «Γερανείων» στις θέσεις Χάνι Δερβένι Μεγάρων προς Γεράνεια και Σταυρός Κινέττας προς Γεράνεια και β) Πευκοδάσους περιοχής Κινέττας στις θέσεις Κιάφα Κινέττα προς Λιογρέϊκα Κινέττας και Αέρας Γερανείων προς Κινέττα.

-ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Στις εξής θέσεις και περιοχές: Διασταύρωση οδών Κανδήλι προς περιοχή Ραντάρ και Αγία Τριάδα- Μελετάκι, Παναγία Κούτσιθι προς περιοχή Γάκη και Γάκη προς περιοχή Παναγία Κούτσιθι, Αρτικιές Ακρες, Εκπαίδευση ΛΟΚ Καντήλι, Κουλουριώτικο Μονοπάτι, Δρόμος Παναχράντου, καθώς και Παλαιοκούντουρα προς όρος Πατέρα, Ψάθα προς Μεγάλο Βαθυχώρι – Πύργους, Αλεποχώρι προς παλαιό δρόμο Αλεποχωρίου – Ψάθας, Λούμπα, Μεγάλο Κρύφτη, Πεδίο βολής προς Μικρό Κρύφτη, Μπότζικα, Καλύβια Πάνου καθώς και αποκλεισμός πευκοδάσους Βαθυχωρίων και Κρύφτη στις θέσεις Βένιζα Βιλίων προς Βαθυχώρι, Σταυρός Δρίκου προς Βαθυχώρι και Ασκαλί προς Κρύφτη.

-ΟΡΟΣ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ

Στις εξής θέσεις και περιοχές:  Άγιος Νεκτάριος προς όρος Κιθαιρώνα, Γκούρα-Κιάφα, Φιλίππη, Άγιος Ιωάννης, Λίστι.

-ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ

Ισχύουν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής.

-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας, της παρόδου της οδού Γκιόκα, στη Β.Δ. περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικολάου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά την ημέρα πρόβλεψης, καθ’ όλο το 24ωρο, ενώ επισημαίνεται ότι ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών δημοσιεύεται και στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Εξαιρούνται της απαγόρευσης:

– Οι κάτοικοι των περιοχών που περιλαμβάνονται σε αυτή, μόνο ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης στην οικία τους.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Π.Ε.Ο.Α.Θ και στην Π.Ε.Ο.Α.Κ εκτός κι αν υπάρχει εντολή της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διακοπή ή εκτροπή της κυκλοφορίας λόγω εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς.

-Τα οχήματα που μεταβαίνουν σε λατομεία για εργασίες στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας  επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση χάρτης με τις περιοχές της Π.Ε. Δυτικής Αττικής όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις έως σήμερα σχετικές εισηγήσεις Δήμων, Δασαρχείων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οι χάρτες σε πλήρη ανάλυση είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr).

Οι παραβάτες της παρούσης διώκονται εκτός των άλλων και με τις διατάξεις της παραγράφου 3, του άρθρου 68, του Νόμου 998/1979.

Διαβάστε επίσης