Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ασπροπύργου για την έναρξη των σχολείων

Γράφει:

Ασπρόπυργος

15/09/2020, 11:57 πμ

Μια καινούρια σχολική χρονιά ξεκινάει στον τόπο μας που σε τίποτα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες. Εν μέσω πανδημίας και με τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή έφερε στην ελληνική κοινωνία και στον Έλληνα πολίτη από την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και μέσα από μια σειρά νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών της, τα σχολεία καλούνται να ανοίξουν και να υποδεχτούν τους μαθητές καιτις μαθήτριες στερούμενα τα βασικά για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

Ο αριθμός των μαθητών/μαθητριών αυξήθηκε ανά τμήμα γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία εν μέσω πανδημίας!Θα ζήσουμε στα όνειρά μας με το Μέσο ‘Ορο!

Τα σχολεία θα ανοίξουν με το σύνολο του μαθητικού τους δυναμικού! Είχαν τόσους μήνες να οργανώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν έκαναν τίποτε απολύτως! Τα φόρτωσαν όλα στην ατομική ευθύνη.

Οι καθαρίστριες, που με τόσο πομπώδη τρόπο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψή τους έφθασαν στα σχολεία μετά τις 10 Σεπτεμβρίου (όχι μόνο στο δικό μας Δήμο) και βγήκαν λειψές στο μέτρημα καθώς δεν αρκεί ο αριθμός τους να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα εν μέσω πανδημίας.

Οι εκπαιδευτικοί πήραν σκούπες, φαράσια και σφουγγαρίστρες για να ετοιμάσουν τις τάξεις τους! Αυτοί οι εκπαιδευτικοί που η Κυβέρνηση τους πετάει στον Καιάδα χωρίς κανένα σχέδιο και με μόνο οδηγό τις αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους και τις συνεχείς οδηγίες που για να τις πραγματοποιήσουν θα πρέπει να έχουν εκτός από το πτυχίο του εκπαιδευτικού, πτυχίο νοσηλευτή και γιατρού.

Οι μάσκες που τόσο διαφημίστηκαν μετά από τις συνεχείς δηλώσεις που ο ένας υπουργός εξέθετε τον άλλον για να καταλήξουν να τις παρέχουν δωρεάν στους μαθητές, ακόμη να φτάσουν στα σχολεία μας!!

Τα αντισηπτικά δεν τα είδαμε ούτε και αυτά!!

Τα σχολεία στην περιοχή μας άνοιξαν με έλλειψη εκπαιδευτικών στα τμήματα. Όλα τα Δημοτικά του Δήμου μας έχουν κενά σε δασκάλους στα τμήματα. Πού είναι οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις; Πότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση αναπληρωτών; Τη Δευτέρα στις 14 Σεπτεμβρίου πολλές τάξεις στο Δήμο μας και σε όλη τη Δυτική Αττική δεν θα έχουν δάσκαλο. Γιατί; Ξέρουν τα κενά από το καλοκαίρι.

Τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Δήμο μας κανένα σχολείο δεν πήρε laptop ή υπολογιστή τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Πώς άραγε μπορεί να στηριχτεί η τηλέ εκπαίδευση σε περίπτωση κλεισίματος ξανά των σχολείων; Μήπως το ανύπαρκτο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι να μην κλείνουν τα σχολεία όσα κρούσματα και να έχουν ακριβώς γιατί δεν έχουν τίποτε για να υποστηρίξουν εξ αποστάσεως την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών που τα παρέδωσαν βορά στην ιδιωτική πλατφόρμα;

Η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» χαρακτηρίζει όλη την εικόνα της κυβέρνησης και στην εκπαίδευση.

Έχουμε όμως παγούρια!! Αν κι αυτά μας βγήκαν μισά του μισού λίτρου! Θα πούνε το νερό νεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες!!!

Πέραν της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της αόριστης ενίσχυσης του Ολοήμερου Προγράμματος (ποιο Ολοήμερο όταν δεν υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί για το πρωινό πρόγραμμα), το «σχέδιο» που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας είναι ελλιπές, κατώτερο των αναγκών και ασφαλώς υπολείπεται του σχεδιασμού άλλων χωρών της Ευρώπης και του κόσμου.

Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Να αυξήσει άμεσα τις δαπάνες για την εκπαίδευση, να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να βρεθούν πρόσθετοι χώροι και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, καθώς και να συγκροτήσει συντονιστικό όργανο Παιδείας –Υγείας ανά Δήμο, το οποίο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία θα παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και θα προχωρούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες για τις καταστάσεις που ζούμε φέτος στην εκπαίδευση.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Διαβάστε επίσης