Αναδρομικά-Τσακλόγλου: Σε «μικρό τεχνικό πρόβλημα» οφείλεται η μη καταβολή σε μερίδα πολιτών

Γράφει:

Ελλάδα, Πολιτική

30/06/2021, 12:51 μμ

Πότε θα γίνει η καταβολή αναδρομικών σε όσους δεν τα έλαβαν σήμερα – Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης

Σε μικρό τεχνικό πρόβλημα οφείλεται η μη καταβολή των αναδρομικών σήμερα σε μερίδα πολιτών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου που μίλησε στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Ιούλιο και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ που θα διευκρινίζει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, είπε ότι έχει ήδη αναρτηθεί για δημόσιο διάλογο και θα μπει στην πορεία στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το νέο μοντέλο αφορά τους νέους ασφαλισμένους από 1 Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά τους κάτω των 35 ετών. Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί-κουμπαράδες όπου μπαίνουν μέσα τα χρήματα και με κάποιες προτιμήσεις του ίδιου του ασφαλισμένου τα διαχειρίζονται οι ειδικοί του ταμείου το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί. Εξήγησε ότι η σύνταξη που πρόκειται να τους καταβληθεί, μετά από 30-40 χρόνια, θα είναι βασισμένη στις εισφορές που έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Για τον λόγο της αλλαγής στις επικουρικές ο υφυπουργός Εργασίας είπε: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα και των κύριων και των επικουρικών συντάξεων είναι το λεγόμενο διανεμητικό, δηλαδή οι νυν εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων. Σε μια χώρα όπου έχουμε αυτή την ταχεία δημογραφική γήρανση την οποία παρατηρούμε και η οποία πρόκειται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, είναι λογικό ότι αν μείνουμε σε αυτό το σύστημα είναι σα να ζητάμε από τους εργαζόμενους να συνεισφέρουν υπερβολικά περισσότερα διαρκώς από τον μισθό τους. Αυτό το σύστημα πέρα από το ότι είναι λιγότερο ευάλωτο στον δημογραφικό κίνδυνο έχει κι άλλα πλεονεκτήματα για παράδειγμα με την αποταμίευση που δημιουργείται δημιουργούνται πόροι για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη».

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που αναφέρει ότι όπου έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα έχει αποτύχει ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «ουδέν ψευδέστερον καθώς αυτά τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα υπάρχουν και λειτουργούν πολύ καλά σε πάρα πολλές αναπτυγμένες χώρες εδώ και πολλά χρόνια και θα τολμούσα να πω και σε αναπτυσσόμενες χώρες». «Τα παραδείγματα που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν κατηγορίες χωρών που έκαναν δομικά σφάλματα που κοιτάζουμε να αποφύγουμε» υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε ότι το κράτος δίνει εγγύηση ότι σε καμιά περίπτωση η σύνταξη που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι δεν θα είναι μικρότερη σε πραγματικούς όρους από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Πηγή:protothema.gr

Διαβάστε επίσης