Αλέκος Μυλωνάς: Βγαίνουμε ΜΠΡΟΣΤΑ για τα μεγάλα θέματα της πόλης μας – Το Κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ασπροπύργου

Γράφει:

Ασπρόπυργος

02/03/2023, 4:17 μμ

BΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ για τα μεγάλα θέματα της πόλης μας

Το Κυκλοφοριακό πρόβλημα του Ασπροπύργου

Μια μεγάλη πρόκληση – Ένα μεγάλο στοίχημα

 

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Ασπρόπυργο αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα με την οποία ζούμε πολλά χρόνια πλέον και καλούμαστε να διαχειριστούμε για την πόλης μας. Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα συνεχώς επιδεινώνεται,  προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση,  ηχορύπανση, χάσιμο χρόνου και σημαντικό αριθμό τροχαίων ατυχημάτων.

Η σοβαρότητα του αναγνωρίζεται από όλους φορείς, αλλά κυρίως από εμάς τους δημότες που καθημερινά βιώνουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα του. Οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισης, συχνά σκοντάφτουν στην πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κλπ).

Το Θριάσιο Πεδίο και ειδικά η περιοχή του Ασπρόπυργου, χαρακτηρίζεται από την έντονη βιομηχανική – βιοτεχνική δραστηριότητα καθώς και των διαμεταφορών. Άμεση συνέπεια  είναι η  περιοχή μας να δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο όχι μόνο στους περιφερειακούς δρόμους αλλά ακόμα και μέσα από το αστικό ιστό.

Έτσι – ειδικά τις ώρες αιχμής- δημιουργείται μια κυκλοφοριακή πίεση ακόμα και στο κέντρο του Ασπρόπυργου, καθώς τα οχήματα στην προσπάθεια τους να βρουν διέξοδο περνούν μέσα από τον αστικό ιστό εκμεταλλευόμενα και την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης. Η κυκλοφοριακή κίνηση αυτή δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε γειτονιές, στα σχολεία και τους χώρους κυκλοφορίας πεζών ενώ η είσοδος και έξοδος από την πόλη φαντάζει αδύνατη .

Η κατάσταση  έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων.

-Ατμοσφαιρικη Ρυπανση

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από τις εκπομπές  των οχημάτων, ιδιαιτέρως των βαρέων. Όλοι αυτοί οι ρύποι συνδέονται με μια σειρά βλαβών στον ανθρώπινο οργανισμό ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες.

-Ηχορύπανση

Ο θόρυβος  από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον  πρόβλημα και από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές παραμέτρους που υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον και επηρεάζει αρνητικά  την υγεία και την  ποιότητα ζωής των ανθρώπων .

-Ο Χαμένος Χρόνος

Χαμένος χρόνος, χαμένες εργατοώρες  και εκνευρισμός  στον δρόμο από την  καθυστέρηση που προκαλεί η  κυκλοφοριακή συμφόρηση  για όποιον προσπαθήσει να εισέρθει ή να εξέλθει στον Ασπρόπυργο από ή προς την Εθνική Οδό τις ώρες αιχμής.

-Οδική Ασφάλεια-Ατυχήματα

Οι συγκρούσεις οχημάτων αυξάνονται καθώς επίσης και ο κίνδυνος θανάτου ή τραυματισμών εξαιτίας των ατυχημάτων  που προκαλούνται από την  κίνηση. Η ασφάλεια  στον αστικό ιστό θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί δρόμοι που δυσκολεύεσαι να διασχίσεις ακόμα και πεζός. Σημαντικότερο βέβαια πρόβλημα ασφάλειας δημιουργείται γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, όπου τα μικρότερα κυρίως παιδιά είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους ασυνήθιστους για αυτά.

Μέχρι πού, όμως, θα φτάσει αυτό το πρόβλημα;

Έχουμε αναλογιστεί πού οδηγείται αυτή η κατάσταση;

Τι γίνεται όταν βλέπουμε ότι η οικονομική & επιχειρηματική  δραστηριότητα στη περιοχή μας αυξάνεται με τον ανάλογο κυκλοφοριακό φόρτο να εκτοξεύεται ενώ τα απαραίτητα έργα υποδομής απουσιάζουν;

Η προσέγγιση του κυκλοφοριακού δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και ευκαιριακή ανάλογα με την επικαιρότητα.

Η διαχείριση του προβλήματος χρειάζεται ξεκάθαρη πολιτική βούληση από την Κεντρική Διοίκηση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επιβάλλεται η εφαρμογή πιο άμεσων μέτρων για την διαχείριση της καθημερινότητας και την άμβλυνση του προβλήματος:

  • Έργα που διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη και κίνηση για την περιοχή του Θριασιου Πεδίου όπως η ολοκλήρωση της σύνδεσης Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό.
  • Απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων εντός του αστικού ιστού της πόλης. Στόχος αυτής της κυκλοφοριακής ρύθμισης πρέπει να είναι η προστασία των περιοχών κατοικίας  από την κίνηση των φορτηγών και των βαρέων οχημάτων
  • Ορθή σήμανση στην πόλη, που θα ενημερώνει και θα καθοδηγεί τα οχήματα ορθά, θα μειώνει την άσκοπη κίνηση  και βέβαια θα δημιουργεί την αίσθηση λειτουργικότητας και φιλικότητας.
  • Θεσμοθέτηση του σχολικού δακτυλίου, με πρότυπα μέτρα οδικής ασφάλειας και μέγιστη ταχύτητα οχημάτων τα 30 χλμ.
  • Θεσμοθέτηση αυστηρών ορίων στην εκπομπή θορύβου από την κυκλοφορία.

Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος πρέπει να αποτελεί ύψιστη  προτεραιότητα για την πόλη μας. Δεν νοείται σύγχρονη, Ευρωπαϊκή πόλη, που να μη βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Η τακτική της απραξίας, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

Στον αντίποδα, η εναπόθεση ελπίδων σε μεμονωμένα και αποσπασματικά  μέτρα, δεν οδηγεί πουθενά. Η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος αποτελεί και βελτίωση του επίπεδου ζωής στον Ασπρόπυργο. Πρέπει να δώσουμε νέα μορφή στην πόλη μας με επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου. Οι δρόμοι μιας πόλης δεν αφορούν μόνο τη κινητικότητα και τις μεταφορές. Είναι κομμάτι του τόπου που κατοικούμε και επικοινωνούμε , που παίζουμε και κινούμαστε. Είναι κομμάτι από τη ζωή μας.

Είναι η ψυχή της πόλης.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Μυλωνάς Αλέξανδρος

Υποψήφιος Δήμαρχος Ασπροπύργου

Διαβάστε επίσης