Έργα 1,3 εκατ. ευρώ για τον υγροβιότοπο Βουρκαρίου Αγ. Τριάδας Μεγάρων

Γράφει:

Δυτική Αττική

08/07/2020, 11:50 πμ

Λ. Κοσμόπουλος: «Προστατεύουμε & αναδεικνύουμε το περιβάλλον & την ιστορία του τόπου μας»

Τον υγροβιότοπο Βουρκάρι Αγίας Τριάδας Μεγάρων επισκέφθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλο, όπου ανακοίνωσαν έργα, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027, για την ανάδειξη προστασία του υγροβιοτόπου Βουρκαρίου στην Αγία Τριάδα Μεγάρων.

Η περιοχή του Βουρκαρίου αποτελεί τον σημαντικότερο υγροβιότοπο της Αττικής, με πολλά σπάνια είδη πανίδας και πτηνών να βρίσκουν καταφύγιο. Ωστόσο, ρυπογόνες δραστηριότητες προκάλεσαν ρύπανση πριν λίγες ημέρες, όπου παρενέβη και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος (παρότι αποτελεί αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου), με έλεγχο των αρμοδίων υπηρεσιών περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.

Υπέρ της προστασίας του μοναδικού υγροβιοτόπου μίλησε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης που εξήγγειλε τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στο Βουρκάρι, με χρηματοδότηση της διαχειριστικής μελέτης, με κοινούς πόρους της Περιφέρειας και του ΕΣΠΑ, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακόμη, την ανάδειξη και της ιστορίας του τείχους της Αγίας Τριάδας προτίθεται να αναλάβει την ένταξη του στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Ελλάδα 2021».

Στην επίσκεψη βρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, οι επικεφαλής των των δημοτικών παρατάξεων Δήμου Μεγαρέων Γ. Κουμπέτσος, Γ. Μπερδελής, Κλ. Βαρελάς, Άγ. Μακρυγιάννης, όπως και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής της Αγίας Τριάδας.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Με περιφερειακό πάρκο και έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 όπως και με παρεμβάσεις για την ανάδειξη του ιστορικού τείχους της Αγίας Τριάδας για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821, ο τόπος μας παίρνει τη θέση που του αξίζει».

Διαβάστε επίσης