Άγης Τσίγκος: Το Πολυτεχνείο συγκινεί και εμπνέει τη Νεολαία και τον Λαό. Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους – σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Γράφει:

Ασπρόπυργος

17/11/2021, 10:50 πμ

Σήμερα συμπληρώνονται σαράντα οκτώ χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Σαράντα οκτώ χρόνια από μια κρίσιμη ιστορική στιγμή της νεότερης Ελλάδας, που προκάλεσε καθοριστικούς τριγμούς στη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά και προσδιόρισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανελεύθερο καθεστώς και τις μεθοδεύσεις του, που είχαν επιβληθεί στη χώρα από το 1967.

Το Πολυτεχνείο συγκινεί και εμπνέει τη Νεολαία και τον Λαό.
Κάθε χρόνο τιμούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν κάλεσμα σε αγώνα για τη νέα γενιά και τον λαό . Συνθήματα όπως Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αγγίζουν και σήμερα τους νεότερους – σε μια εντελώς διαφορετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν διαστρεβλώνεται, δεν αναθεωρείται.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73 έχει βάλει τη σφραγίδα της στην πορεία της Μεταπολίτευσης. Αποτελεί την κορυφαία Αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη Χούντα των συνταγματαρχών.

Ο ετήσιος εορτασμός δίνει τη δυνατότητα για μια συνεχή υπόσχεση στον αγώνα και τα συνθήματα του, ώστε να είναι επίκαιρος και χρήσιμος για την τρέχουσα συγκυρία.

Όλα αυτά τα χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, αρκετοί προσπάθησαν να το συκοφαντήσουν, να αναπτύξουν αφηγήματα που να διαφέρουν από την πραγματικότητα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ένα Ιστορικό Ορόσημο και Ελπίδα στον διαρκή Αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία, για την προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Όλα αυτά ενέπνευσαν εκείνους τους νέους να μιλήσουν, να αντισταθούν, να αγωνιστούν και να μην διστάσουν να χύσουν το αίμα τους για να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

Η ελπίδα, οδηγός των φοιτητών εκείνες τις γενναίες ώρες, δεν έσβησε και ούτε πρόκειται να σβήσει όσο το Πολυτεχνείο ζει.
Και το Πολυτεχνείο ζει!

Ζει μέσα από τις ιδέες του, ζει μέσα από τις ψυχές που θυσιάστηκαν, ζει σήμερα μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.

Στις μέρες μας, είναι ευρύτατα γνωστό, πως διάφοροι νοσταλγοί της χούντας, ακροδεξιοί, ρατσιστές, θιασώτες του αυταρχισμού, αλλά και της αναθεώρησης της Ιστορίας, προβάλλουν ξανά από το σκοτάδι του παρελθόντος, κηρύσσοντας το μίσος τους για οτιδήποτε προοδευτικό.

Για αυτό σήμερα (παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για να τιμήσουμε την εξέγερση, όπως κάθε χρόνο) απονέμουμε φόρο τιμής σε κάθε πράξη Αντίστασης και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή, για Ελευθερία, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Πάντα επίκαιρος ο αγώνας σήμερα:

• Για την μείωση της ανεργίας και την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και την διεύρυνση τους

• Την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, αγωνιζόμενοι ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση

• Την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και στις σύγχρονες απαιτήσεις για την περίθαλψη του Λαού.

• Αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και την μείωση των ανισοτήτων, για να βάλουμε φραγμό απέναντι στην κλιματική κρίση που απειλεί την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ
Δημοτικός Σύμβουλος
Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης