Άγης Τσίγκος: Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν μετά τις Δημοτικές εκλογές του 2019 και αλλοίωσαν την ψήφο των εκλογέων

Γράφει:

Ασπρόπυργος

29/12/2022, 2:32 μμ

Οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν μετά τις Δημοτικές εκλογές του 2019 και αλλοίωσαν την ψήφο των εκλογέων.

Άγης Τσίγκος

Αγαπητοί Συμπολίτες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28.12.2022 οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης με ερωτήσεις ζήτησαν διευκρινήσεις και τέλος έθεσαν για συζήτηση έκτος ημερησίας διάταξης την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου.

Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον συνδυασμό της παράταξης του Δημάρχου και με ισοψηφία ψήφων 15-15 απορρίφθηκε με την ψήφο του προέδρου.

Η πρόταση της Δημοτικής μας παράταξης, την οποία αναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι: Μέχρι την επαναφορά της συγκρότησης των Επιτροπών σε συμφωνία με τη θέληση των εκλογέων, όπως αυτή εκφράσθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και βάσει του ν. 4555/2018, η δημοτική αρχή να παραπέμπει τα θέματα των Επιτροπών προς λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παραθέτω στοιχεία από την απόφαση του ΣτΕ. Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 2377/2022 απόφασή της, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου (4623/2019 και 4625/2019), με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία υπονόμευσε τη δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με το καλημέρα της διακυβέρνησής της.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματικές κρίθηκαν τόσο οι διατάξεις που αλλοιώνουν τη σύνθεση των Επιτροπών των Δήμων (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής), επιβάλλοντας πλασματική πλειοψηφία 3/5 για την παράταξη του Δημάρχου, όσο και εκείνες με τις οποίες μεταφέρθηκαν στις Επιτροπές κρίσιμες αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου που έτσι απαξιώθηκε ως όργανο έκφρασης της λαϊκής βούλησης.

Διαβάστε επίσης