Άγης Τσίγκος: Η 3η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία. Οφείλουμε όλοι μας να κινητοποιηθούμε για την εξάλειψη του αποκλεισμού και των διακρίσεων. Με ουσιαστικές πράξεις και όχι με φιέστες ή αόριστες υποσχέσεις που γρήγορα λησμονούνται

Γράφει:

Ασπρόπυργος

03/12/2022, 7:39 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκεμβρίου

Την ημέρα, που είναι αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία, οφείλουμε όλοι μας να κινητοποιηθούμε για την εξάλειψη του αποκλεισμού και των διακρίσεων.
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, είναι μια υπενθύμιση των μακρόχρονων διεκδικήσεων του αναπηρικού κινήματος για πλήρη ένταξη και ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.
Οι διεκδικήσεις αυτές έχουν αναδείξει την ανάγκη για αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές, ώστε να αρθούν ανισότητες και διακρίσεις, να υποστηριχθεί η ανεξάρτητη διαβίωση και κινητικότητα, να ενισχυθεί η πρόσβαση στην εργασία, σε δημόσια συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, να διασφαλιστεί ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία.
Οι αναγκαιότητες αυτές έχουν ενταχθεί με δεσμευτικό τρόπο και στην Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η πανδημία και η ακρίβεια λόγω της ενεργειακής οικονομική κρίσης όξυνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα δεν πρέπει να εγκαταλείπει κανέναν πολίτη στο περιθώριο, αλλά με έμπρακτη αλληλεγγύη να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες.
Να επεκταθούν, για όσο διαρκεί η πανδημία, η ακρίβεια και η οικονομική κρίση, τα χορηγούμενα επιδόματα, που χρειάζονται ανανέωση.
Δεν πρέπει να λησμονούμε όμως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανάπηρων συμπολιτών μας που διαβιούν εκτός των ιδρυμάτων και που χωρίς αμφιβολία, βιώνουν σήμερα με μεγαλύτερη ένταση από όλους μας, τις επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.
Και πρωτίστως πλήττονται οι ανάπηροι που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Αυτοί βλέπουν στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο την κοινωνική τους απομόνωση να μεγιστοποιείται, αλλά την ίδια τους η επιβίωση να απειλείται.
Ιδιαίτερα για τα ανάπηρα παιδιά χρειάζεται άμεση αύξηση των προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών και βοηθών υποστήριξης ανάπηρων παιδιών, για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη προσαρμογή των σχολικών κτιρίων στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Ειδικά για τα φετινά Χριστούγεννα, να χορηγηθούν τουλάχιστον ενισχυμένα όλα τα αναπηρικά επιδόματα πρόνοιας.
Με ουσιαστικές πράξεις μπορεί να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας και όχι με αόριστες υποσχέσεις, που γρήγορα λησμονούνται.
Η Δημοτική Παράταξη Ασπρόπυργος Αναγέννηση Τώρα στέκεται δίπλα στο κίνημα για τη χειραφέτηση των ατόμων με αναπηρία που είναι κίνημα υπεράσπισης των αξιών που πρέπει να χαρακτηρίζουν μια πόλη αλληλεγγύης και προόδου.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ
Δημοτικός Σύμβουλος
Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης