Άγης Τσίγκος: Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παρακαταθήκη και έμπνευση για την προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας

Γράφει:

Ασπρόπυργος

23/03/2021, 7:23 μμ

Η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός όπου τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται δύο αιώνες.

Η Ελλάδα του 2021 είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές και συνεχείς κρίσεις, εορτάζει τα 200 χρόνια,(εν μέσω πανδημίας) από την Επανάσταση και αναμετράται με κρίσιμα και ουσιαστικά προβλήματα.

Την επανάσταση την προετοίμασε η δράση του Ρήγα Φεραίου. Παρά το τραγικό τέλος του έσπειρε την ιδέα της απελευθέρωσης στους υπόδουλους Έλληνες στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά οργάνωσε και τους Έλληνες της διασποράς που βρίσκονται οργανωμένοι σε παροικίες στην Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς ήταν εύποροι Έμποροι και άνθρωποι με μόρφωση, επηρεασμένοι από τις αλλαγές στην Ευρώπη.

Το 1814 δημιουργείται στην Οδησσό της Ρωσίας, από εμπόρους, η Φιλική Εταιρεία με πρωτεργάτες τους Ξάνθο Εμμανουήλ, Σκουφά Νικόλαο, Τσακάλωφ Αθανάσιο, για να προετοιμάσει την επανάσταση των Ελλήνων.

Από τη Φιλική Εταιρεία ορίζεται το 1820 αρχηγός ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και στις 22 Φλεβάρη 1821 εκδίδει προκήρυξη Ανεξαρτησίας των και σηκώνει την σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο. Η επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες κατεστάλη από τους Οθωμανούς με τις ευλογίες της Ιεράς Συμμαχίας που ήταν αντίθετη σε κάθε επαναστατική ενέργεια στην Ευρώπη.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διέφυγε στην Αυστρία όπου και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε στις 24.11.1827. Η κλονισμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να βοηθήσει την επανάσταση. Απεβίωσε στην Βιέννη δύο μήνες μετά την αποφυλάκιση, στις 19.01.1928.

Το καλοκαίρι του 1820 είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις του οθωμανικού στρατού με τον Αλή Πασά στα Γιάννενα και απασχολούνταν εκεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις των Οθωμανών.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους Πελοποννήσιους οπλαρχηγούς να ξεσηκωθούν υψώνοντάς το λάβαρο της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη της Λακωνίας.

Στην συνέχεια 22 Μαρτίου 1821 πολιορκείται η Καλαμάτα και στις 22 Μαρτίου οι τούρκοι παραδίδουν την πόλη στους Έλληνες. Είναι η πρώτη πόλη που απελευθερώνεται.

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός για την εδραίωση της Επανάστασης είναι στις 23 Σεπτεμβρίου η Άλωση της Τριπολιτσάς και η ανάδειξή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα για την ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα ακολούθησαν πολλές περιοχές και νησιά το επαναστατικό κίνημα. Άλλα με επιτυχία, άλλα με ήττες, όμως η Επανάσταση εδραιώθηκε .

Την 1η Ιανουαρίου 1822 η Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ενέκρινε το Σύνταγμα που ονομάζονταν Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος και όριζε τη διοίκηση από δύο σώματα, το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό. Με αυτό τον τρόπο μπήκαν οι βάσεις της οργάνωσης και διεύθυνσης της Επανάστασης και για την διοίκηση των απελευθερωμένων περιοχών.

Με το ξεκίνημα της επανάστασης και κατά την διάρκεια της, δημιουργήθηκε το φιλελληνικό ρεύμα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, που προσέφερε σημαντική βοήθεια στον αγώνα , ενισχύοντας τους Έλληνες τόσο σε υλικό όσο και σε ηθικό επίπεδο.

Άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών, μέσω συγγραφικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, διαμόρφωσαν ένα φιλελληνικό ρεύμα που επηρέασε την κοινή γνώμη.

Στον Αγώνα για την ανεξαρτησία , είναι χιλιάδες οι γυναίκες που έδωσαν ψυχή, περιουσίες και την ζωή τους στην ελληνική Επανάσταση πολεμώντας τους Οθωμανούς κατακτητές, γνωστές και άγνωστες στην Ιστορία και απέδειξαν ότι το θάρρος, η αξιοπρέπεια και η αυτοθυσία δεν έχουν γένος, αλλά είναι ανθρώπινες αρετές.

Η δεκαετής διάρκεια του αγώνα είχε πολλές νίκες ,είχε ήττες και το 1823-1825 ταυτόχρονα με τον απελευθερωτικό αγώνα είχε εμφύλιο πόλεμο για την νομή της εξουσίας και τον τρόπο διακυβέρνησης.

Ο εμφύλιος και άλλες δύσκολες καταστάσεις δημιούργησαν προβλήματα στην πορεία της επανάστασης, όπως η άφιξη του Ιμπραήμ που σάρωσε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου και η πολιορκία του Μεσολογγίου. Η πτώση του Μεσολογγίου, παρά την καταστροφή, με την ηρωική Έξοδο των αγωνιστών μαζί με τα γυναικόπαιδα, τροφοδότησε με ακόμη περισσότερα φιλελληνικά αισθήματα τους Λαούς σε Ευρώπη και Αμερική και αυξήθηκε η πίεση στις κυβερνήσεις για δράσεις υπέρ της επανάστασης.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ολοκλήρωσε τις εργασίες στις 5 Μαϊου 1827 και ανέθεσε στον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια, χρέη Κυβερνήτη.

Στις 18 Γενάρη 1828 φθάνει στο Ναύπλιο ο Ιωάννης Καποδίστριας. Αμέσως αναστέλλει το ψηφισμένο Σύνταγμα αναλαμβάνοντας προσωπικά την διοίκηση του κράτους με την βοήθεια ενός συμβουλίου που δημιούργησε. Ο Καποδίστριας στη συνέχεια προχώρησε στην αναδιοργάνωση του στρατού, μετατρέποντας σταδιακά τα άτακτα σώματα σε τακτικό στρατό και δημιούργησε πολεμικό στόλο για το κράτος από τα πολεμικά πλοία που μέχρι τότε ανήκαν στους καραβοκύρηδες. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες, χτύπησε την πειρατεία στην θάλασσα, αντικατέστησε το τούρκικο γρόσι με το νέο νόμισμα, τον φοίνικα, δημιούργησε αρκετά σχολεία και πήρε μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το Αναγεννητικό έργο του Κυβερνήτη για την δημιουργία ενός σύγχρονου Ευρωπαικού κράτους διεκόπη με την δολοφονία του στο Ναύπλιο στις 27.09.1831.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση διήρκησε έως το 1830, οπότε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίσθηκε ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Ελλάς.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παρακαταθήκη και έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες υπέρ της προάσπισης της Εθνικής Ανεξαρτησίας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωή μας και την ηχηρή άρνηση σε ότι αντιβαίνει αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.
Αγωνιζόμενοι για την ειρήνη, που στους καιρούς μας δεν είναι δεδομένη , στεκόμαστε πλάι και παραδειγματιζόμαστε από την τεράστια αυτή προσπάθεια των προγόνων μας για την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την δημιουργία ύστερα από πολλούς Αιώνες Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δημοτικός Σύμβουλος

Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης