Άγης Τσίγκος για την Ημέρα της γυναίκας: Οι αγώνες για την ισότητα συνεχίζονται

Γράφει:

Ασπρόπυργος

08/03/2022, 6:55 μμ

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 – 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1857 164 ΧΡΟΝΙΑ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Έχουν περάσει 112 χρόνια από τότε που η Σοσιαλιστική Διεθνή καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας.

Η σημερινή επέτειος της 8ης Μαρτίου μας βρίσκει να παρακολουθούμε στις οθόνες μας τις σειρήνες του πολέμου να χτυπούν στη γειτονιά μας για μία ακόμη φορά, μετά την Κύπρο το 1974, την Γιουγκοσλαβία την Συρία και τώρα στην Ουκρανία.

Η φετινή 8η Μάρτη – η ημέρα της γυναίκας – μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας για Ισότητα για την Ειρήνη θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινώς.

Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.

Στην χώρα μας το 2021 υπήρξαν πολλές αποκαλύψεις για βίαιες συμπεριφορές ακόμη και βιασμούς στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού και μεγάλος αριθμός γυναικοκτονιών.

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα και τα βήματα προς τα πίσω! Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης που καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων κ.α., πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
Για αυτές τις αιτίες η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργαζομένων γυναικών που σήκωσαν και σηκώνουν καθημερινά το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και διεκδικούν από το κράτος εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, συνεχίζονται και σήμερα.

Σήμερα στην εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή με την ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για να φτάσουμε ως εδώ συνέβησαν μια σειρά γεγονότων :

8 Μαρτίου του 1857, η μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

1909, Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

1975, Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δημοτικός Σύμβουλος

Τσίγκος Αγησίλαος

Διαβάστε επίσης